Velká dluhová krize – Dalio nabídl zdarma knihu vysvětlující vznik dluhových krizí

Ray Dalio je zakladatelem hedge fondu Bridgewater Associates, který se z malé firmičky řízené z dvoupokojového bytu v New Yorku rozrostl v průběhu 43 let své existence na největší hedge fond na světě a pátou nejvýznamnější privátní firmu v USA. Dalia proslavil jeho netradiční pohled na svět a na finanční trhy, který mu umožnil vidět ekonomické události ve zcela jiném světle než většina ostatních. Svůj unikátní přístup promítl i do investiční strategie Bridgewater Associates, s nímž dosáhl nadprůměrných výsledků.

Vše se opakuje

Dalio věří, že téměř všechny významné ekonomické události se neustále opakují. Studováním historie a jednotlivých vzorů lze tudíž pochopit vazbu mezi příčinou a následkem těchto událostí. Následně lze vytvořit jednoduché principy, které nám v budoucnu pomohou se s nimi lépe vypořádat. V rámci desátého výročí finanční krize se Dalio rozhodl, že svou novou knihu o dluhových krizích s názvem „A Template For Understanding Big Debt Crises“ nabídne zdarma ke stažení (ZDE). Doufá, že jeho principy a pochopení historie dluhových krizí by mohly v budoucnu přispět k prevenci krizí či alespoň k jejich lepšímu zvládání.

Struktura knihy

Kniha je rozdělena do tří částí:

  • Typické znaky velké dluhové krize – zaměřuje se na základní stavební kameny krizí
  • Tři detailní studie – Podrobně rozebírá finanční krizi roku 2008, krizi v roce 1929 v USA a ve dvacátých letech v Německu
  • Souhrn 48 různých krizí – Souhrn grafů a statistik, na nichž ukazuje, že v případě většiny dluhových krizí lze najít velmi podobné vzory, které se opakují

Rozhovor pro CNBC – jsme v sedmém dění ekonomického cyklu

Dalio spolu s vydáním knihy poskytl rozhovor pro CNBC, kde rozebírá současný ekonomický cyklus, finanční trhy, investice, odhaduje, jak bude vypadat další finanční krize a řadu dalších témat.

Kompletní rozhovor naleznete ZDE.


Tip: