INVESTICE DO AKCIÍ – Základy value investování

O knize

Kniha Investice do akcií – Základy value investování (Kniha je v současnosti bohužel již vyprodána) je určena všem dlouhodobým investorům, kteří by rádi využili zajímavý výnosový potenciál akcií, ale zároveň nechtějí podstupovat příliš velké riziko. Autor se v ní zabývá relativně konzervativním přístupem k investování, prověřeným více než osmdesátiletou historií. Rozebírá jeho základní principy a pomáhá s hledáním odpovědí na klíčové otázky typu:

  • Proč právě value investování?
  • Jak vyhledávat investiční příležitosti?
  • Jak ocenit společnost a jak stanovit vnitřní hodnotu firmy?
  • Kdy nakupovat?
  • Jak sestavit a spravovat portfolio?
  • Kdy prodávat?
  • a další

Investice do akcií základy value investování 3D2

První část knihy

První část knihy se zaměřuje na základní rozdíly, kterými se value investování odlišuje od ostatních investičních přístupů. Vysvětluje, proč by měl čtenář důsledně rozlišovat mezi investicí a spekulací, jak vnímat riziko a proč je nezbytné vyhnout se velkým ztrátám, které mohou mít devastující účinky na dlouhodobou výkonnost portfolia. Autor dále rozebírá problematiku kontrariánského myšlení, které je blízké řadě value investorů. V první polovině knihy se čtenář dále seznámí s principem bezpečnostního polštáře, který poskytuje investorům ochranu proti nečekaným událostem a s asymetrickým investováním, které nabádá k nákupu akcií pouze v situaci, kdy potenciální výnos výrazně převyšuje podstupované riziko. V neposlední řadě je zkoumána historická výkonnost value investování a vliv psychologie a institucionálních investorů na finanční trhy.

Druhá část knihy

Druhá část knihy se zaměřuje na praktickou aplikaci. Porovnává různé value investiční přístupy, přičemž detailně rozebírá dva hlavní proudy v podobě deep value investování a kvalitativního value investování. Autor na jedné straně popisuje výhody a nevýhody nákupů firem, jejichž akcie se obchodují blízko likvidační hodnoty, na druhé straně pak seznámí čtenáře s metodou výběru akcií kvalitních společností, které lze v portfoliu držet řadu let až desetiletí. Představí čtenářům několik způsobů výpočtu vnitřní hodnoty a naznačí jejich použití v praxi. Dále pomůže s identifikací oblastí, v nichž lze nalézt zajímavé investiční příležitosti. V neposlední řadě rozebírá vhodný okamžik nákupu akcie, zamýšlí se nad optimální velikostí nových pozic, problematikou diverzifikace a monitoringem portfolia. Závěrem rozebere, v jakých situacích akcie prodat a zaměří se na některá ožehavá témata value investování v podobě využívání finanční páky či prodejů nakrátko.

Kompletní obsah knihy naleznete zde.

Co v knize nenajdete?

  • Snadný návod jak s minimálním úsilím rychle zbohatnout na akciových trzích
  • Kompletní investiční manuál zaručující úspěch při investicích do akcií
  • Vyčerpávající a úplný popis problematiky value investování
  • Komplexní případové studie

Kniha nepřichází s žádnými převratnými revolučními nápady či idejemi. Je pouhou snahou o shrnutí základních myšlenek a principů value investování, který by svou podstatou mohl vyhovovat relativně konzervativním českým investorům. I přesto, že je tento jedinečný přístup již desítky let úspěšně praktikováno stovkami investorů po celém světě, je v České republice stále relativně neznámý. Tato kniha snad pomůže zvýšit všeobecné povědomí.

Napsali o knize

Knih o investování jsou doslova mraky. Dobrých knih o investování je relativně málo. Dobrých knih o investování od českých autorů je jen několik. Teď je jich o jednu více.

Daniel Gladiš, Vltava Fund

„Kniha Petra Čermáka Investice do akcií (Základy value investování) ma príjemne prekvapila a vyslovene potešila. Prečo? Žijeme v čase, keď sa na nás valí množstvo informácií a pri veľmi nízkej úrovni finančnej gramotnosti som často svedkom toho, ako ľudia podľahnú článkom alebo reklamám sľubujúcim rýchle zbohatnutie. V 90 percentách prípadov prichádza ku masívnym stratám a veľkým sklamaniam. Tých, ktorí začínajú investovať, čaká veľa podobných nástrah a nedá sa očakávať, že si prečítajú v angličtine základné knihy o investovaní (okrem iného opäť aj preto, že im nemá kto povedať, čo si majú prečítať). Serióznych kníh o investovaní v českom alebo slovenskom jazyku je málo a kniha Petra Čermáka je jednou z nich. Bodaj by práve toto bola kniha, po ktorej by začínajúci investori siahli hneď pri rozbehu svojej investorskej kariéry! Na druhej strane, je veľmi užitočná aj pre pokročilejších investorov, ktorí sa snažia stále vylepšovať svoj investičný štýl, ale robia to intuitívne, štýlom pokus-omyl.

Kniha Investice do akcií (Základy value investování) je veľmi užitočná tým, že čitateľa krok po kroku sprevádza cestou value investovania, logicky vysvetľuje, prečo práve tento štýl, pre koho je vhodný a presvedčivo ukazuje, že ide v podstate o konzervatívny prístup pri zachovaní veľmi dobrých výnosových šancí. Je cenná množstvom praktických rád, odkazov na webové stránky, kde nájdu investori konkrétne informácie, ktoré im pomôžu pri výbere jednotlivých akcií. Podobne, nájdete tu odkazy na hromadu užitočných publikácií, ktoré pomôžu pri ďalšom prehlbovaní vedomostí alebo budovaní investičnej filozofie čitateľa.

Česi aj Slováci sú známi tým, že sú konzervatívni a do akcií sa príliš nehrnú. Často je za tým historická skúsenosť alebo zlí finanční poradcovia. Verím, že takto dobre napísaná kniha im dodá odvahu a mnohí z nich sa stanú value investormi v tom najlepšom slova zmysle.“ 

Miron Zelina, místopředseda představenstva, Privatbanka

Autor

Petr Čermák (stručné BIO zde, kontakt: investicedoakcii@post.cz)

KNIHA JE V SOUČASNOSTI BOHUŽEL JIŽ VYPRODÁNA

Investice do akcií přední strana