Jak funguje stroj zvaný ekonomika?

Value investoři si tradičně při výběru vhodných investic příliš nelámou hlavu s aktuálním vývojem ekonomiky či s výhledem pro nejbližší kvartál či rok. Jsou si vědomi skutečnosti, že předpovědi ekonomů jsou chronicky nepřesné. Ekonomika je příliš komplexní systém na to, aby ji bylo možné spolehlivě předvídat. Investování na základě makroekonomických trendů či predikcí je proto extrémně obtížné.

Value investoři se tudíž raději zaměřují pouze na hledání dostatečně kvalitních společností či firem, jejichž cena leží hluboko pod skutečnou vnitřní hodnotou společnosti. Pokud naleznou dostatečně atraktivní akcii, potom nakupují, a to bez ohledu na současný stav ekonomiky. Finanční krize v roce 2008 však řadu z nich nepříjemně zaskočila. Někteří proto začali věnovat makroekonomickým rizikům o něco větší pozornost.

Jak funguje stroj zvaný ekonomika?

Pro Raye Dalia (portfolio manažera největšího hedge fondu na světě Birdgewater Associates) jsou naproti tomu makroekonomické trendy důležitou součástí jeho investiční strategie. V rámci osvěty svých klientů a široké veřejnosti vytvořil třicetiminutové video, v němž vysvětluje divákům základní principy fungování moderní ekonomiky, důvody vzniku ekonomických cyklů, kredit, úrokové sazby a princip tzv. leveragingu a deleveragingu. Ray odvedl skutečně fantastickou práci, která stojí za zhlédnutí! Ray zároveň publikoval přibližně 300 stránkový dokument, kde vše detailně popisuje (naleznete zde).

Tip: