S Danielem Gladišem o skrytých rizicích pasivního investování

Více než 80 % aktivně řízených akciových fondů v USA nedokázalo v uplynulých 5, 10 ani 15 letech překonat akciový benchmark, tvrdí nejnovější SPIVA report za rok 2019 (ZDE). Není proto příliš velkým překvapením, že investoři začali opouštět aktivně řízené fondy a zaměřili svou pozornost na pasivní investování. Z pasivního investování se v uplynulých letech stal jeden z nejpopulárnějších investičních trendů v USA. Čím dál častěji se však setkáváme s varovnými hlasy, které se obávají, že trend zašel až příliš daleko. Objem majetku spravovaný pasivními fondy již ve Spojených státech překonal aktiva pod správou aktivně řízených fondů. Mnozí hovoří o bublině pasivního investování.

Je skutečně důvod k obavám? Nechali se investoři zlákat (jako již tolikrát v minulosti) historickou výkonností pasivního investování, kterou extrapolují do budoucna? Podaří se aktivně řízeným fondům získat znovu ztracená aktiva? A uvědomují si vůbec investoři všechna rizika spojená s pasivním investováním?

Boj mezi aktivním a pasivním investováním není nic nového. Je tu již několik desetiletí a je cyklický. Střídá se. Jednou má navrch jedno, jindy zase druhé.“ – říká Daniel Gladiš, zakladatel nejznámějšího českého value fondu Vltava Fund (více o fondu ZDE), v rozhovoru o aktivním a pasivním investování. Jaký má jeden z nejznámějších akciových portfolio manažerů v ČR názor na pasivní investování? Poslechněte si rozhovor níže.  

Rozhovor s Danielem Gladišem o aktivním a pasivním investování

Příliv peněz do pasivních fondů

Priliv penez do pasivnich fondu v USA

Cykly aktivního a pasivního investování

Cykly aktivniho vs pasivniho investovani

Tip:

  • Čtvrtletní dopisy akcionářům Vltava Fund naleznete ZDE.
  • Další rozhovory s Danielem Gladišem naleznete ZDE, ZDE, ZDE, ZDE či ZDE.  
  • Další články o výhodách a nevýhodách pasivního investování naleznete například ZDE, ZDE či ZDE.