Kdy zažívají akcie nejhorší období? Před nebo až v průběhu recese?

V posledních týdnech se v médiích čím dál častěji setkáváme s názorem, že se americká ekonomika dostane v roce 2019 či 2020 do recese. Současné ekonomické ukazatele tuto myšlenku sice stále ještě příliš nepodporují, avšak inverzní sklon křivky amerických státních dluhopisů a prosincové poklesy akcií ukazují, že se investoři recese skutečně obávají. V souvislosti s výše uvedenými obavami si ve společnosti CornerCap Investment Counsel položili otázku, jak se v historii dařilo akciím těsně před oficiálním začátkem recese a následně v jejím průběhu. Akcie by měly být předstihovým indikátorem. Skutečně tomu tak bylo?

Pohled do historie

Průzkum (kompletní znění naleznete ZDE) se zaměřil na dvanáct recesí a výkonnost amerického akciového indexu S&P 500 od druhé světové války. Výsledky mohou být pro řadu investorů překvapující. Americkým akciím se ve skutečnosti v období od začátku recese dařilo. V průměru vzrostl index o 5,6 %. Avšak několik měsíců před začátkem recese zažily indexy výraznější propady (v průměru 8 % ztráta v průběhu 9 měsíců před recesí). Průměrná recese trvala 12 měsíců. Indexu se dařilo v 11 ze 12 recesí. V šesti obdobích dokonce rostl dvouciferným tempem. Naopak v 11 ze 12 období před recesí akcie poklesly.

Prumerna vykonnost SP500 pred recesi a v prubehu recese
Zdroj: CornerCap a Bloomberg

Autoři průzkumu vyvodili z čísel jasný závěr. Akcie jsou předstihovým ukazatelem a reagují na recese ještě předtím, než skutečně začnou.

Průběh jednotlivých recesí naleznete v tabulce níže.

Recese v USA od roku 1945 a reakce SP500
Zdroj: CornerCap a Bloomberg

K podobným závěrům dospěli i v KKR (Kohlberg Kravis Roberts, ZDE).

Vykonnost SP500 pred a v prubehu recese