Významné nákupy value investorů v 2Q/2019 – Pozornost přilákala Buffettova Berkshire Hathaway

Druhé čtvrtletí roku bylo z hlediska aktivity value investorů vcelku průměrné. Proběhlo několik nových nákupů (Berkshire Hathaway, GrafTech International Ltd., Occidental Petroleum či Chemours Co.) a celá řada významných navýšení pozic v portfoliích. Co do nakupovaných jmen byly v rámci významných změn v portfoliích value investorů pouze dvě shody, a to v případě společnosti Berkshire Hathaway a Bristol-Myers Squibb.

Pozornost value investorů přilákala Buffettova Berkshire Hathaway

Dva uznávaní value investoři odhalili novou pozici v podobě akcií společnosti Berkshire Hathaway (BRKB). Glenn Greenberg z fondu Brave Warrior Advisors nakoupil 1 259 424 akcií firmy, a tato investice se rázem se 14,3 % vahou stala druhou největší pozicí v jeho viditelné části portfolia. Bill Ackman z Pershing Square Capital Management nakoupil 3 512 997 akcií za 11,16 % viditelné části portfolia (6. největší pozice). Jaké byly hlavní příčiny jejich nákupů? Na odpověď se podíváme v pondělí. V mezidobí se můžete podívat na pět hlavních důvodů, proč považují v Morningstar BRKB za zajímavou investiční příležitost (ZDE).

Ne všichni investoři však sdílí na Buffettovu firmu takto optimistický názor. Například David Rofle z Wedgewood Partners ve druhém kvartálu redukoval svou pozici o 42,5 % (vysvětlení naleznete ZDE) a stejně tak Bruce Berkowitz z Fairholme Capital (o 86 %).

Za pozornost bezesporu stojí i nadprůměrné nákupy v Kahn Brothers Group (viz tabulka). Bohužel však můžeme pouze spekulovat nad příčinami. Domnívají se snad portfolio manažeři, že jsou akcie při současných valuacích atraktivní nebo jen byli nuceni investovat vysoký objem nově příchozích prostředků do fondu? Těžko říci.

Závěrem jedna zajímavost tohoto čtvrtletí. Z tabulky níže je zřejmé, že se tržní cena celé řady akcií, které value investoři v průběhu druhého kvartálu nakupovali či přikupovali, pohybuje aktuálně pod úrovní minima z 2Q/2019. To znamená, že aktuální cena je níže, než za jakou value investoři v posledních měsících nakupovali (v tabulce označeno zeleně).

Nakupy value investoru 2Q2019