Proč zvážit nákup akcií v Buffettově Berkshire Hathaway? Morningstar uvádí pět důvodů.

Akcie ve Spojených státech zažívají nejdelší býčí trh v historii. Na trzích proti sobě stojí jako vždy dva nesmiřitelné tábory. Na jedné straně medvědi, kteří tvrdí, že akcie jsou předražené, a není možné nalézt dostatečně atraktivní investiční příležitosti, na druhé straně potom býci, kteří jsou přesvědčeni, že akcie jsou stále tím nejlepším místem pro váš kapitál, přičemž příležitostí je nadále dostatek. Jedno je jisté. Vždy někdo vyhraje. Vítěze tohoto věčného souboje nicméně určí až čas.  

Časování trhu a value investování

Pokud však patříme do tábora value investorů s dlouhodobým investičním horizontem, potom se výše uvedených “soutěží“ v časování trhu neúčastníme. Víme, že budoucnost je neznámá! Tečka. Nelze soustavně správně určovat vrcholy bull marketů či dna bear marketů. Může se nám to povést jednou či dvakrát, avšak každé dva úspěchy doprovází pět, šest, sedm omylů. Proto se této hry ani neúčastníme. Naším cílem je najít podhodnocené akcie či rozumně oceněné akcie kvalitních společností s dlouhodobě udržitelnou konkurenční výhodou, které můžeme držet v portfoliu řadu let. Pokud takové nalezneme, nakupujeme, a to bez ohledu na to, co si myslí ostatní investoři či věštci na CNBC. Nejsou-li na trzích dostatečně atraktivní investiční příležitosti, držíme hotovost či její ekvivalenty a trpělivě vyčkáváme, dokud nám „Pan trh“ nenabídne zajímavou příležitost.

Může být vůbec podobný přístup úspěšný? Zeptejte se Warrena Buffetta, třetího nejbohatšího muže planety, který vydělal své jmění praktikováním výše uvedeného. A právě na Buffettovu společnost Berkshire Hathaway (BRKA či BRKB) se zaměřil investiční stratég společnosti Morningstar, který zkoumal současnou atraktivitu akcií této výjimečné firmy z Omahy. K jakým závěrům dospěl?

Berkshire Hathaway – závěry Morningstar

Akcie Berkshire Hathaway jsou nejlevnější za několik let. Díky vysoké úrovni hotovosti (více než 100 mld. USD) není firma tak zranitelná a v případě bear marketu se jí patrně povede lépe než ostatním. Velký objem hotovosti může být navíc při případných poklesech využit k investicím, akvizicím či zpětným odkupům akcií. Berkshire Hathaway je decentralizovanou, široce diverzifikovanou firmou, která generuje značné množství hotovosti a má velmi silnou rozvahu. Vnitřní hodnotu akcií odhadují na 380 000 USD v případě BRKA (současná cena 296 582,75 USD, o 22 % níže) a 253 USD v případě BRKB (současná cena 196,74 USD, o 22,2 % níže).

Kompletní článek se všemi argumenty a 5 hlavními důvody, proč považují akcie BRKA/BRKB za atraktivní, naleznete ZDE.

Jsou skutečně akcie podhodnocené? Na tuto otázku si musí odpovědět každý investor sám, a to po důkladné analýze. V žádném případě by neměl slepě věřit analýzám ostatních!!! Minimálně však value investor Glenn Greenberg z fondu Brave Warrior Advisors má patrně podobný názor jako v Morningstar. Ve druhém čtvrtletí totiž nakoupil 1 259 424 akcií BRKB, přičemž Berkshire Hathaway se stala jeho druhou největší pozicí v rámci viditelné části portfolia fondu (váha cca 14 %). Viditelné portfolio fondu naleznete ZDE.

BRKB 082019

Upozornění: Výše uvedené názory by v žádném případě neměly být vnímány jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu v době psaní článku vlastní ve svém osobním portfoliu akcie společnosti Berkshire Hathaway (BRKB). Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice. Investiční nástroje uvedené v textu nemusí být vhodné pro všechny investory. Minulá výkonnost investičních nástrojů nezaručuje výkonnost budoucí. Očekávaná budoucí výkonnost je založena na předpokladech, které nemusí nastat.