Argentinský akciový index propadl za jediný den o 48 %

Investorům na akciových trzích v Argentině zůstaly po překvapivých výsledcích primárek tamních prezidentských voleb oči pro pláč. Argentinský akciový index reagoval na aktuální dění v zemi propadem v dolarovém vyjádření o 48 %. Dle údajů agentury Bloomberg (článek ZDE) se jednalo o druhý největší jednodenní propad z 94 akciových burz na světě od roku 1950. Argentinu “překonala“ pouze Srí Lanka, kde akciová burze propadla v červnu roku 1989 o 60 %, a to z důvodu občanské války.

Merval 082019

Argentinský prezident Mauricio Macri utrpěl v primárkách drtivou porážku. Současné hlavě státu dalo hlas jen 32 procent voličů. Lídr opozice Alberto Fernández obdržel naopak 47,6 procenta hlasů a stal se tak horkým favoritem říjnových prezidentských voleb. Současný konzervativní prezident podporuje tržně orientovanou vládu, což investoři dosud vnímali pozitivně. Případná změna by mohla přinést zemi značnou nestabilitu.

Argentinské peso reagovalo na události oslabením v řádu několika desítek procent vůči americkému dolaru. Podobný scénář zaznamenal i akciový index Merval. Indexoví investoři, kteří měli nakoupené argentinské akcie prostřednictví některého z dostupných ETF (iShares MSCI Argentina and Global Exposure ETF (Ticker: AGT) či Global X MSCI Argentina ETF (ARGT)) se na vlastní kůži přesvědčili, jak nebezpečné může být investování do koncentrovaného indexu země z frontier emerging markets.

I přesto, že se jedná o index nejvýznamnějších akcií celé země, může být extrémně koncentrovaný. Ne každý index poskytuje širokou diverzifikaci jako americký S&P 500 index, index světových akcií MSCI ACWI či evropský EuroStoxx 600. Porovnejme si například složení indexových ETF iShares MSCI Argentina and Global Exposure a Global X MSCI Argentina.

Vaha akcii v ETF zamerenych na Argentinu

Z tabulky je zřejmé, že váha 10 největších akciových pozic v obou ETF přesahuje 73 %, přičemž akcie Mercadolibre Inc (MELI) a Tenaris SA (TEN:MIL) jsou zodpovědné za více než 39 % celého indexového ETF. Kombinace vysoce koncentrovaného indexu v rámci politicky i ekonomicky nestabilní země s nezáviděníhodnou statistikou státních bankrotů, jejíž měna je extrémně volatilní, se rovná ideálnímu koktejlu potenciálních problémů, které se, bohužel pro investory, v posledních dnech materializovaly.

Patříte-li tedy k investorům preferujícím akciové indexové ETF, potom pamatujte, že je potřeba velmi pečlivě vybírat indexy, zkoumat jejich strukturu, koncentraci a velmi dobře zvažovat rizika jednotlivých zemí, v nichž investujete (politická, právní, ekonomická, měnová, atd.). V opačném případě můžete dopadnout jako investoři v Argentině, kteří během jediného dne ztratili desítky procent svého majetku. Pokles akcií v Argentině, který jsme v uplynulých dnech zažili, se bezesporu nesmazatelně zapsal do historie akcií.

Závěrem nezbývá, než vzpomenout na dvě nejdůležitější pravidla investování Warrena Buffetta:

Pravidlo číslo 1: NEZTRÁCEJTE PENÍZE!

Pravidlo číslo 2: NEZAPOMEŇTE PRAVIDLO ČÍSLO 1!