Souboj mezi aktivním a pasivním investováním – Bogle vs. Asness

Investiční společnost AQR, která v současnosti obhospodařuje více než 226 miliard USD ve 40 různých investičních strategiích, spustila sérii podcastů, v nichž se věnuje různým investičním tématům. V uplynulých týdnech se zaměřila na souboj aktivního vs. pasivního investování a postavila proti sobě zakladatele AQR Cliffa Asnesse a legendu pasivního investování Jacka Bogla (zakladatele investiční společnosti Vanguard).

Popularita pasivního investování prudce roste

Pasivní investování v uplynulých letech nabývá na popularitě. Investoři vyjadřují svou nespokojenost s vysokými poplatky aktivně řízených podílových fondů a současně s jejich neschopností překonávat srovnávací indexy/bechnmarky a přesouvají své peníze do pasivně řízených nízkonákladových fondů, které jim zajistí tržní výkonnost na minimální náklady.

Odliv penez z aktivne rizenych podilovych fondu

Agentura Moody´s uvedla, že odliv kapitálu z aktivně řízených podílových fondů v USA v letošním roce (do konce července) dosáhl rekordních 129,11 mld. USD. Moody´s dále odhaduje, že podíl pasivních fondů vzrostl na 34,8 %. Očekává, že množství peněz v pasivních fondech překoná fondy aktivní v roce 2024.

Trzni podil pasivnich fondu

Kdy se daří aktivním fondům

LPL Financial na druhou stranu argumentuje, že aktivním fondům se nejlépe daří v dobách zvýšení tržní volatility a při poklesech trhů. Tedy v prostředí, kterého bychom se brzy mohli dočkat.

 

Aktivnim fondum se dari pri zvysene volatilite

Asness vs. Bogle

V rozhovoru AQR o souboji mezi pasivním a aktivním investováním hosté primárně rozebírají, zda investovat do akciového indexu či zda se snažit o jeho překonání. Čtvrthodinovou diskuzi naleznete níže. Další články AQR zaměřené na výše uvedenou problematiku, které jsou plné zajímavých statistik a názorů, naleznete ZDE či ZDE.

Kompletní podcast Asness vs. Bogle naleznete ZDE.