Rekordní ziskové marže, rekordní zpětné odkupy akcií, nafukující se bilance centrálních bank a vysoké dluhy

Dnes se v rubrice „Graf týdne“ podíváme na rozdílný vývoj technologického sektoru v USA a na rozvíjejících se trzích, na rekordní ziskové marže amerických korporací, rekordní zpětné odkupy akcií, nafukující se bilance centrálních bank, výnosové křivky a vysoké dluhy.

Technologický sektor na rozvíjejících se trzích koriguje

Zatímco americký technologický sektor šplhá díky akciím FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) na nová maxima, technologický sektor na rozvíjejících se trzích zažívá po několika čtvrtletích vytrvalého růstu první výraznější korekci. Akcie Tencent (TCEHY) poklesly od počátku roku přibližně o 16 %, JD.com (JD) cca o 28 %, Baidu (BIDU) o 8 % a Alibaba (BABA) o 6 %.

US a EM technologicke akcie

Ziskové marže v USA na nových rekordech

Americkým korporacím se daří. Trumpova daňová reforma přispěla k dalšímu růstu ziskových marží, které se vyšplhaly na nejvyšší hodnoty v historii (kolem 11 %). To se přirozeně odráží i na ziscích firem a jejich rentabilitě.

Ziskove marze SP500

Rekordní zpětné odkupy akcií

Dodatečné prostředky z daňové reformy navíc nesměřují do investic a budoucího rozvoje společností, ale spíše do zpětných odkupů akcií, což ukazuje graf níže. Kombinace levných úvěrů a uspořených peněz z daní způsobila v posledních měsících největší zpětné odkupy akcií od devadesátých let.

Zpetne odkupy akcii v USA 082018
Zdroj: ZeroHedge

Centrální banky stále přitápí pod kotlem likvidity

Rekordní ziskové marže v USA, velmi nízké daně, rekordní zpětné odkupy akcií ze strany amerických korporací, nejvyšší zadlužení globální ekonomiky ve vztahu k HDP v historii, velmi nízké úrokové sazby, velmi vysoké valuace téměř všech tříd aktiv. To je stručná skica aktuální situace ve světě. Třešničkou na dortu jsou pak nákupy centrálních bank, jejichž bilance pokračují v růstu. Na konci roku 2017 se pohybovaly na úrovni 14,6 bilionu amerických dolarů. Většina těchto prostředků zamířila do nákupu státních dluhopisů či akcií.

Rostoucí trend by se však měl již brzy zastavit. Centrální banky začaly zvyšovat úrokové sazby a pozvolna hodlají snižovat i velikost svých bilancí. Uvidíme, jak dlouho jim jejich odhodlání vydrží, a jaký bude mít dopad na ceny finančních aktiv.

Rust bilanci centralnich bank

Výnosové křivky a rekordní zadlužení v USA

V článku „Nejdelší bull market v historii – akciový index S&P 500 přepisuje dějiny“ jsme si vysvětlili pojem výnosové křivky státních dluhopisů a zároveň jsme uvedli, že je americká výnosová křivka nejplošší od srpna roku 2007, což tradičně nevěstí nic dobrého. Vývoj v posledních několika měsících neunikl pozornosti Deutsche Bank, která si všimla, že spread mezi dvouletými a desetiletými americkými státními dluhopisy poklesl dokonce pod spread japonských státních dluhopisů. To je poprvé od listopadu 2007, kdy podobná situace nastala.

Japonska a US vynosova krivka
Zdroj: Deutsche Bank, ZeroHedge

Závěrem si nelze odpustit dva grafy o zadlužení v USA. První obrázek znázorňuje historický vývoj dluhu v USA vyjádřený v procentech hrubého domácího produktu největší světové ekonomiky. Z grafu je zřejmé, že v posledních 30 letech jsme skutečně ušli „pořádný kus cesty“. Dluhy jsou blízko nejvyšších úrovní v historii.

Na druhém grafu je znázorněno zadlužení domácností v USA, které překonalo hodnoty z roku 2008.

US dluh k HDP od roku 1920

Dluhy americkych domacnosti