Predikce akciových analytiků – stále nenapravitelní optimisté

Společnost McKinsey provedla v roce 2010 zajímavý průzkum. Zkoumala odhady zisků amerického akciového indexu S&P 500, které zveřejnili akcioví analytici v letech 1985 až 2008. Zjistila, že analytici trpí téměř permanentně přehnaným sklonem k optimismu. Velmi pomalu revidují své vlastní předpovědi v závislosti na nových skutečnostech a mají sklon k chronicky nepřesným odhadům v dobách klesajícího ekonomického růstu. Kompletní výsledky studie naleznete v článku „Akcioví analytici trpí sklonem k přehnanému optimismu“.

Akcioví analytici – stále nenapravitelní optimisté

Roky 1985 až 2008? To je přeci dávná historie. Situace se bezpochyby zlepšila. Predikce analytiků již musí být realistické. V posledních letech jsme přeci udělali obrovský pokrok v umělé inteligenci, big data, máme sofistikovanější predikční modely a lepší znalosti makroekonomie. Inu, můžeme se tímto naivně utěšovat. Kulisy se sice mění, avšak děj hry zůstává nadále stejný. Analytici zůstávají stále nenapravitelnými optimisty. Nutno však přiznat, že z dat FactSet se zdá, že se situace skutečně o něco málo zlepšila. Na druhou stranu se jedná o zcela jiný průzkum, než prováděla společnost McKinsey, takže srovnání je zavádějící.

V letech 1998 až 2017 se bottom-up odhady analytiků na počátku roku lišily od skutečných zisků na akcii na konci roku v případě amerického akciového indexu S&P 500 v průměru o 8,3 %. Roční odhady zisků analytiků tedy byly v průměru o 8,3 % nadhodnocené. Své odhady nadhodnotili ve 14 z 20 zkoumaných let, podhodnotili ve zbývajících 6 letech. Nejhorších výsledků přirozeně dosáhli v letech 2001 (nadhodnocení o 36 %), 2008 (nadhodnocení o 43 %) a 2009 (nadhodnocení o 28 %).

Odhady zisku indexu SP 500 ze strany analytiku_realita vs predikce

Odhady na rok 2019

A jaké zisky odhadují analytici v roce 2019? Zisky akciového indexu S&P 500 by měly na konci roku dosáhnout 176,51 USD. V případě, že letošní zisky dosáhnou odhadu analytiků na úrovni 147,47 USD, tak se bude jednat o růst o 19,7 %. Hodnota těsně pod úrovní 180 USD by byla nejvyšší hodnota v historii indexu. Uvidíme, jaká bude skutečnost.

Závěrem několik trefných citátů o předpovědích:

“We’ve long felt that the only value of stock forecasters is to make fortune tellers look good. Even now, Charlie and I continue to believe that short-term market forecasts are poison and should be kept locked up in a safe place, away from children and also from grown-ups who behave in the market like children.”

Warenn Buffett

“People have always had this craving to have someone tell them the future. Long ago, kings would hire people to read sheep guts. There’s always been a market for people who pretend to know the future. Listening to today’s forecasters is just as crazy as when the king hired the guy to look at the sheep guts. It happens over and over and over.”

Charlie Munger

“In the 54 years (Charlie Munger and I) have worked together, we have never forgone an attractive purchase because of the macro or political environment, or the views of other people. In fact, these subjects never come up when we make decisions.”

Warenn Buffett

“Forecasts may tell you a great deal about the forecaster; they tell you nothing about the future.”

Warenn Buffett

“Forecasts create the mirage that the future is knowable.”

Peter L. Bernstein

“We have two classes of forecasters: Those who don’t know — and those who don’t know they don’t know.”

John Kenneth Galbraith

„It is absurd to think that the general public can ever make money out of market forecasts.“

Benjamin Graham

„I’d advise you to approach the entire subject of forecasts and forecasters with extreme mistrust“

Howard Marks

„Trying to predict the direction of the market over one year, or even two years is impossible“

Peter Lynch

“We ignore outlooks and forecasts… we’re lousy at it and we admit it… everyone else is lousy too, but most people won’t admit it.”  

Marty Whitman

„Accepting that we cannot predict the future – ie there will always be unexpected and highly consequential events – is the first step to becoming less fragile and more adaptable.  People should be highly skeptical of anyone’s, including their own, ability to predict the future and instead pursue strategies that can survive whatever may occur“

Seth Klarman