Nejvýnosnější a nejztrátovější akcie z indexu S&P 500 v roce 2018

Akciové trhy pokračovaly v průběhu minulého týdne v poklesu. Americký index S&P 500 ztratil 4,6 % a uzavřel páteční obchodování na hodnotě 2 633,08 bodu. Ze 7 539 akcií obchodovaných na burzách NYSE, AMEX a Nasdaq se 54 akcií nachází na 52týdenním maximu a 574 na 52týdenním minimu. Přibližně 79 % akcií se nachází pod 200denním klouzavým průměrem, 21 % nad ním. Akcie na rozvíjejících se trzích poklesly od svého letošního vrcholu o více než 20 % a nachází se v bear marketu. Index světových akcií ACWI se prozatím stále drží v pásmu korekce, když od lednového vrcholu poklesl cca o 13 %. Ještě lépe je na tom pak index S&P 500, který ztrácí cca 8 %.

Nejvýnosnější a nejztrátovější sektory S&P 500

K nejvýnosnějším sektorům letošního roku patří defenzivní akcie ze zdravotnictví (+14,3 %) a utilit (+9,6 %). Třetí místo obsadil sektor spotřeby (+8,1 %). V závěsu se drží informační technologie (+6,9 %). Nejhůře si vede sektor materiálů (-9,6 %) a komunikačních služeb (-8,5 %).

Vykonnost jednotlivych sektoru v roce 2018 v indexu SP500

Při pohledu na odhad růstu tržeb a zisků pro roky 2019 a 2020 zjistíme, že analytici očekávají největší růst tržeb v případě sektoru komunikačních služeb, zdravotnictví, spotřeby a informačních technologií. Nejvyššího růstu zisků bychom se měli dočkat v sektoru energií, průmyslu a spotřeby.

Odhad rustu trzeb a zisku jednotlivych sektoru v indexu SP500

Nejvýnosnější a nejztrátovější akcie z indexu S&P 500 v roce 2018

Pozici nejvýnosnější akcie z indexu S&P 500 v letošním roce obsadil výrobce počítačových čipů a přímý konkurent společnosti Intel firma Advanced Micro Devices (AMD). Její akcie vzrostly o 105 %. Na druhém místě je internetový recenzent hotelů TripAdvisor (TRIP), jehož akcie vzrostly o 83 %.

Na chvostu žebříčku se naopak umístil výrobce kosmetiky Coty Inc. (COTY), jehož akcie propadly o 59 %. Předposlední místo obsadil konglomerát General Electric (GE, -57 %).

Nejvynosnejsi akcie z indexu SP500 v roce 2018

Nejztratovejsi akcie z indexu SP500 v roce 2018

Doporučení analytiků

A co říkají o 10 nejvýnosnějších a nejztrátovějších akciích letošního roku analytici? Jejich doporučení a cílové ceny naleznete v tabulkách níže. Největší rozdíly mezi současnými a cílovými cenami jsou patrné u top 10 nejztrátovějších akcií. U všech nejztrátovějších akcií mají analytici v současnosti vyšší cílové ceny, a to v průměru o 40 %. Největší rozdíl mezi současnou cenou a cílovou cenou je u společnosti Newfield Exploration Co. (NFX, 17,23 USD nyní vs. cíl 33,44 USD).

Doporuceni analytiku v pripade nejvynosnejsich akcii SP500 v roce 2018

Doporuceni analytiku v pripade nejztratovejsich akcii SP500 v roce 2018

Kdo z value investorů vlastní nejztrátovější akcie letošního roku?

Value investoři jsou velmi často kontrariáni (podrobnější vysvětlení pojmu kontrarián naleznete ZDE). Hledají investiční příležitosti v oblastech, kterým se většina ostatních investorů vyhýbá. Přirozeně se proto zajímají o akcie, jejichž cena v posledních dnech, týdnech či měsících prudce poklesla. Zkoumají, zda byl propad opodstatněný v závislosti na fundamentech firmy a její vnitřní hodnotě. Pokud zjistí, že přehnaně negativní sentiment investorů poslal tržní cenu hluboko pod úroveň vnitřní hodnoty firmy, nakupují. Pojďme se proto podívat, zda někdo z významných value investorů vlastní některé z nejztrátovějších akcií letošního roku a kdy je nakupoval.

Coty Inc. (COTY)

Akcie společnosti Coty Inc. (COTY) vlastní pouze Robert Olstein v Olstein Capital Management. Tvoří méně než 1 % jeho celkového portfolia. Poprvé nakupoval ve 4Q 2016 a ve 2Q 2018 zdvojnásobil svou pozici. Následně sledoval, jak cena akcií dále klesá o více než 30 %.

General Electric (GE)

Akcie General Electric již vlastní celá řada value investorů. Největší pozici má nicméně aktivista Nelson Peltz z Trian Fund Management, kde konglomerát tvoří 7,7 % podíl z jeho viditelné části portfolia. GE je jeho pátou největší pozicí. Akcii poprvé nakoupil ve 2Q a 3Q 2015 za cenu kolem 26 USD. Od té doby veskrze akcie drží. Cena však mezitím propadla až k úrovni 7,01 USD (pokles o více než 70 %).

Mezi value investory drží největší pozici v GE Mason Hawkins z Longleaf Partners (5,98 % jeho viditelné části portfolia, 7. největší pozice). Akcii nakoupil poprvé ve 4Q 2017 za cenu kolem 17 USD. V prvním čtvrtletí letošního roku navýšil pozici o 182 % a o dalších 34 % ve 3Q 2018. V posledním čtvrtletí poprvé nakoupil akcie GE i Christopher Davis z Clipper Fund (4,58 % jeho viditelné části portfolia, 10. největší pozice). Akcii dále vlastní například Bill Nygren a jeho Oakmark Select Fund, Mark Hillman v Hillman Fund, Robert Torray v Torray Fund a další.

Mohawk Industries (MHK)

Akcie výrobců koberců Mohawk Industries (MHK) drží jen několik málo value investorů a tvoří jen malou část jejich portfolií. Za zmínku stojí Wallace Weitz z Weitz Value Fund (2,13 % viditelné části portfolia, 21. největší pozice). Weitz nakupoval poprvé ve 2Q 2018 za cenu kolem 214 USD. V poslední čtvrtletí navýšil pozici přibližně o 1/3. Nově akcii nakoupil Steven Romick v FPA Crescent Fund (1,83 % viditelné části portfolia, 30. největší pozice) či Robert Olstein z Olstein Capital Management (0,82 % z viditelné části portfolia, 60. největší pozice).

Affiliated Managers Group (AMG)

Akcie Affiliated Managers Group (AMG)             v posledním čtvrtletí nakoupil pouze Mason Hawkins z Longleaf Partners (3,26 % jeho viditelné části portfolia, nejmenší pozice v portfoliu).

Newfield Exploration (NFX)

Akcií Newfield Exploration (NFX) si prozatím value investoři příliš nevšímají, a to i přesto, že zde analytici vidí až 94 % růstový potenciál. Uvidíme, zda se mýlí analytici či value investoři.

Western Digital (WDC)

Akcie výrobce počítačových pevných harddisků a paměťových karet Western Digital (WDC) drží ve svém portfoliu FPA Capital Fund (8,05 % z viditelné části portfolia, 2. největší pozice). Fond drží akcie již několik let a průběžně odprodává či přikupuje. Od 3Q 2016 do 1Q 2018 svou pozici v každém čtvrtletí snižoval. Ve 3Q 2018 poprvé navýšil pozici o 30,5 % při ceně kolem 58 USD.

Invesco Plc (IVZ)

Akcie Invesco Plc (IVZ) drží pouze Robert Olstein v Olstein Capital Management (1,32 % z viditelné části portfolia).

DENTSPLY International Inc. (XRAY)

Akcie DENTSPLY International Inc. (XRAY) drží Jeffrey Ubben ve ValueAct Capital (0,82 % z viditelné části portfolia, 12. největší pozice) či Bill Nasgovitz v Heartland Select Value (0,76 % z viditelné části portfolia, 47. největší pozice).

L Brands Inc (LB)

Akcie L Brands Inc (LB) nakoupil v posledním čtvrtletí Allan Mecham v Arlington Value Capital (3,78 % z viditelné části portfolia, 9. největší pozice).

PG&E Corp. (PCG)

Akcie PG&E Corp. (PCG) v posledním čtvrtletí nakupoval Seth Klarman z Baupost Group (6,87 % z viditelné části portfolia, 5. největší pozice), David Tepper z Appaloosa Management (3,27 % z viditelné části portfolia, 8. největší pozice) či Howard Marks z Oaktree Capital Management (1,57 % z viditelné části portfolia, 12. největší pozice).