Padesát nejoblíbenějších pozic hedge fondů v prvním čtvrtletí 2019

Investiční banka Goldman Sachs zveřejnila svůj pravidelný monitoring hedge fondů za první kvartál 2019. Rozebírá v něm mimo jiné výkonnost fondů, jejich aktuální sektorovou alokaci, koncentraci, průměrný obrat portfolia a v neposlední řadě i padesát nejoblíbenějších pozic hedge fondů v prvním čtvrtletí 2019.

Výkonnost hedge fondů

Začátek roku je pro akciové hedge fondy z pohledu výkonnosti podstatně příznivější než poslední tři měsíce 2018. V prvních 137 dnech zhodnotily fondy v průměru o 8 %. Na první pohled úctyhodné číslo však rychle degraduje srovnání s výkonností amerického akciového indexu S&P 500, který ve stejném období vzrostl o 15 %.

Výkonnost akciových hedge fondů v 1Q2019

Shortování ztratilo na lesku

Americké akciové indexy zažívají nejdelší souvislý bull market v historii. Opatrnost a zajišťování pozic v portfoliu pomocí spekulace na pokles ceny akciového indexu S&P 500 se v posledních letech fondům příliš nevyplácí. Hedging (neboli zajištění) způsobuje, že fondy nejsou schopné držet krok s výkonností akciových indexů. Proto řada z nich volí agresivnější strategii a snižuje míru zajištění. Podíl tržní kapitalizace indexu S&P 500 držený na short poklesl na nejnižší úroveň od roku 2006. Částečným vysvětlením však je, že hedge fondy začaly používat k zajištění pozic jiné instrumenty (například ETF).

Short interest SP500

Sektorová alokace hedge fondů

Na dalším obrátku je znázorněna sektorová alokace hedge fondů. I nadále dominují portfoliím technologie a zdravotnictví.

Sektorová alokace hedge fondů v 1Q2019

Hedge fondy zůstávají nadále velmi koncentrované

Portfolia hedge fondů zůstávají i nadále velmi koncentrovaná. Průměrný hedge fond držel v rámci long pozic v 10 největších pozicích 69 % portfolia.

Koncentrace hedge fondů v 1Q2019

Velmi zajímavý je i pohled na průměrný obrat portfolií hedge fondů, který rozhodně nelze označit za nízký, a to i přesto, že v posledních letech klesá.  

Obrat portfolia hedge fondů v 1Q2019

Padesát nejoblíbenějších pozic hedge fondů v prvním čtvrtletí 2019

V neposlední řadě zde máme tabulku obsahující padesát nejoblíbenějších nakoupených pozic hedge fondů. Dále nejpopulárnější short pozice. Závěrem pak tabulku znázorňující akcie, v nichž hedge fondy v uplynulém čtvrtletí nejvíce navyšovaly/snižovaly své pozice.

Padesát nejoblíbenějších pozic hedge fondů v 1Q2019
Padesát nejoblíbenějších short pozic hedge fondů v 1Q2019
Největší navyšování odprodeje pozic hedge fondů v 1Q2019