Jaké americké akcie jsou nejvíce citlivé na obchodní válku mezi USA a Čínou?

Téma obchodních válek v posledních několika měsících plní pravidelně přední strany světových médií. Spojené státy uvalily cla na zboží z Číny v hodnotě desítek miliard dolarů a obratem následovala odvetná opatření ze strany nejlidnatější země planety. Investoři na akciových trzích sledují vzrůstající napětí mezi největšími ekonomikami světa se zatajeným dechem. Doufají, že obchodní válka brzy skončí. Jaké americké akcie a sektory jsou však nejvíce citlivé na obchodní válku mezi USA a Čínou? Odpověď hledali analytici v BofA Merrill Lynch.

Pohled optikou jednotlivých sektorů

Citlivost na obchodní válku s Čínou lze přirozeně měřit řadou různých způsobů. Analytici BofA zvolili procento tržeb, které je navázáno na Čínu. Z grafu níže je zřejmé, že nejvíce exponovaným sektorem jsou technologie. Na druhém místě je automobilový průmysl, na třetím pak sektor spotřeby. Níže uvedené údaje však obsahují pouze společnosti, které poskytují regionální rozpad tržeb dle regionů. Výsledky proto mohou být do značné míry zkreslené.

Podíl Číny na tržbách US akciových sektorů

Jaké americké akcie jsou nejvíce citlivé na obchodní válku mezi USA a Čínou?

A nyní již ke konkrétním firmám. Tabulka níže obsahuje rozpad na jednotlivé společnosti, jejichž jména lze dohledat dle tickeru v prvním sloupci. Ten můžete zadat například na stránkách www.finance.yahoo.com či www.bigcharts.com.

Předním příčkám žebříčku vévodí firma Skyworks Solutions (SWKS) s 83 % podílem tržeb, která působí v oblasti výroby polovodičů. Na druhém místě je provozovatel kasin v Macau Wynn Resorts (WYNN). Třetí místo obsadil poskytovatel telekomunikačních produktů a služeb a výrobce čipů Qualcomm (QCOM).

V obecné rovině lze říci, že v žebříčku mají silné zastoupení především technologické společnosti, které jsou nějak spojené s výrobou v Číně (např. polovodiče, výrobci počítačových/mobilních čipů, harddisků, pamětí, a další).

Společnosti s největší expozicí vůči Číně