Monish Pabrai – přednáška o value investování na Boston College

Tak jako každý rok přednášel i letos Monish Pabrai studentům na Boston College o value investování. Jako vždy se dotkl zajímavých témat.

Ve videu se zaměřuje primárně na:
  • osmý div světa v podobě síly složeného úročení, který demonstruje na příkladu prodeje pozemků pod současným Manhattanem a na příběhu z mládí Warrena Buffetta
  • konkurenční výhodu Pabrai Investment Funds
  • oblasti, kde nyní nachází investiční příležitosti, obzvláště na investice v Indii
  • úlohu makroekonomie v jeho investičním procesu
  • na důležité faktory při investicích do komoditních společností
  • další témata


Kdo je Monish Pabrai?

Monish Pabrai je Američan s indickými kořeny, který v mládí pracoval a podnikal v oblasti informačních technologií. V roce 1991 založil vlastní IT firmu TransTech, kterou v roce 2000 prodal přibližně za 20 miliónů dolarů. Následně jej zaujal úspěch legendárního investora Warrena Buffetta a Charlieho Mungera a rozhodl se, že se začne věnovat investování do akcií. Po vzoru investiční společnosti Buffetta založil v roce 1999 Pabrai Investment Funds a zaměřil se na value investování. Drží koncentrovaná portfolia složená z akcií několika málo firem. Otevřeně podporuje kopírování investičních přístupů a investic významných investorů ala Buffett, i když ve svých portfoliích se kopírování jiných investorů patrně ne zcela úplně drží a vybírá své vlastní akcie, které považuje za atraktivní. Co do výkonnosti překonal Monish americký akciový index S&P 500 od založení svého fondu hned několikanásobně. Je autorem dvou knih o investování s názvem „The Dhandho Investor: The Low – Risk Value Method to High Returns“ a „Mosaic: Perspectives on Investing.

Tip: Část akciového portfolia Pabrai Investments naleznete zde. Přednášky s dalšími investory naleznete v rubrice Videa -> Videa – přednášky. Seznam významných value investorů a odkazů na jejich portfolia naleznete v rubrice Seznam value investorů. Seznam zajímavých value knih naleznete v sekci Knihy.