Kopírování vynikajících investorů se nemusí vždy vyplatit – případ Kraft Heinz

Výrobce potravin Kraft Heinz (KHC) na konci února nepříjemně zaskočil investory hned několika negativními zprávami. Oznámil horší než očekávané hospodářské výsledky, odpisy ve výši 15 mld. USD, účetní nesrovnalosti a v neposlední řadě i snížení dividendy. Akcie reagovaly na zprávu propadem přibližně o 30 % (více ZDE). Největšími vlastníky akcií firmy je Buffettova Berkshire Hathaway (26,7 %) a brazilská private equity firma 3G Capital (29 %).

Firemní výsledky a následný propad ceny akcií řadě investorů připomenul, že i ti nejlepší investoři světa se mohou mýlit. A to i přesto, že Kraft Heinz zapadala do typického mustru firem, které oběma společnostem v minulosti vydělaly stovky miliónů dolarů. Kraft se v době nákupu jevila jako stabilní firma s portfoliem silných značek, která podniká mimo cyklické odvětví.

Na poslední potíže společnosti se v krátkém videu zaměřil i Aswath Damodaran. Podíval se na historii firmy, rozebral její potíže, odhadl její budoucnost a v neposlední řadě se i podělil o svůj odhad vnitřní hodnoty akcie. Závěrem prezentuje 4 lekce, které z Kraft Heinz vyvodil.