Buffettova šestá největší pozice v portfoliu prudce klesá. Akcie Kraft Heinz padají o 28 %.

Akcie společnosti Kraft Heinz (KHC) v průběhu dnešního dne padají o 28 % na 34,7 USD poté, co společnost oznámila jednorázový odpis hodnoty firemních značek o 15 mld. USD, zklamala svými zisky, snížila odhady do budoucna, snížila dividendu na 1,6 USD na akcii a začala být vyšetřována v souvislosti se svými účetními praktikami americkou komisí pro cenné papíry (SEC). Akcie se vzápětí dočkala snížení doporučení nejméně od tří analytiků. Agentura S&P Global Ratings revidovala výhled úvěrového ratingu ze stabilního na negativní.

Překvapivá ztráta ve 4Q

Kraft Heinz v uplynulých hodinách šokoval analytiky sérií nepříznivých zpráv. Firma vykázala ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu ve výši 10,34 USD na akcii. Po očištění o mimořádné odpisy se zisk pohyboval na úrovni 84 centů na akcii. Analytici očekávali v průměru 93 centů na akcii. Tržby dosáhly 6,89 mld. USD, přičemž analytici počítali s 6,95 mld.. Za celý rok oznámila firma ztrátu ve výši 8,39 USD na akcii. Nepříznivé výsledky byly způsobeny odpisy, růstem nákladů a nižšími než očekávanými úsporami.

Koupí Buffett celou firmu?

V roce 2015 fúzovala za vydatné podpory private equity společnosti 3G Capital a Berkshire Hathaway firma Kraft a Heinz. Obě firmy získaly v nově vzniklé společnosti dohromady více než 50 % podíl. Následovalo několik let nekompromisního snižování nákladů pod taktovkou 3G Capital. To vše v době, kdy se začaly měnit spotřebitelské návyky Američanů a na trh vstoupili noví konkurenti (především v podobě Amazonu). Obliba produktů společnosti začala klesat, když se spotřebitelé zaměřili čím dál více na zdravou výživu. Společnost tak v uplynulých letech čelí řadě zásadních strategických rozhodnutí. Zároveň se snaží snížit své dluhy, které v rámci obří fúze vznikly.

Investice do společnosti Kraft Heinz byla v roce 2015 největším nákupem Warrena Buffetta. Na konci roku 2018 byly akcie šestou největší pozicí v portfoliu veřejně obchodovaných akcií Berkshire Hathaway. Po propadu o 28 % se přirozeně začalo ihned spekulovat, zda již není cena natolik atraktivní, že by přiměla Warrena Buffetta vykoupit zbývající část akcií a firmu stáhnout z burzy. S ohledem na obrovské množství hotovosti, které Buffett drží, a omezené množství investičních příležitostí v uplynulých letech (je nucen investovat pouze do firem s obrovskou tržní kapitalizací, zároveň se potýká s vysokými valuacemi a rostoucí konkurencí v oblasti private equity fondů, které disponují rekordním objemem kapitálu od investorů), se tato možnost přirozeně nabízí.

O něco moudřejší budeme možná již zítra, kdy Buffett zveřejní velmi očekávanou výroční zprávu Berkshire Hathaway. Následně poskytne řadu rozhovorů, v nichž bezpochyby padne řeč i na Kraft Heinz. Akcie Berkshire Hathaway (BRKB) v průběhu dnešního obchodování klesají o 1,74 % na 201,74 USD.