Jaké zisky analyzujete? Aneb o kolik překonávají Non-GAAP zisky firem v indexu Dow Jones zisky GAAP?

Všechny veřejně obchodované americké společnosti musí pravidelně reportovat zisky dle účetních standardů GAAP. Řada z nich se však rozhodla zveřejňovat i Non-GAAP výsledky, v nichž dle svého uvážení upravují své účetní výkazy (primárně reportované zisky) o různé jednorázové položky. Většinou o takové, o kterých jsou přesvědčeny, že se v budoucnu nebudou znovu opakovat. Rozdíly mezi zisky reportovanými v souladu se standardy GAAP a Non-GAAP mohou být poměrně velké. Úkolem investora je potom rozhodnout, které z nich více odpovídají realitě.

Non-GAAP zisky vyvolávají mezi investory smíšené pocity. Někteří argumentují, že poskytují věrnější obraz běžného provozu společnosti, když firmy vyčleňují jednorázové či neprovozní položky, jiní jsou naopak přesvědčeni, že díky absenci přesných pravidel firmy zneužívají Non-GAAP přístup k umělému navyšování svých reportovaných zisků.

K dnešnímu dni již všech 30 společností z indexu Dow Jones Industrial Average reportovalo zisky za 3Q/2019. Kolik procent z nich zveřejnilo Non-GAAP zisky a jaký byl rozdíl mezi GAAP a Non-GAAP?

Za 3Q/2019 zveřejnilo kromě GAAP zisků 67 % firem (tedy 20 ze 30) i Non-GAAP zisky. Od roku 2016 to bylo 73 % firem. Z výše uvedených 20 společností byly Non-GAAP zisky vyšší než GAAP zisky v 70 % případů (tedy u 14 firem). Od roku 2016 to potom bylo v 75 % případů. Mediánový rozdíl mezi Non-GAAP a GAAP zisky je 7,7 %, od roku 2016 pak 10,9 %.

A jaká je statistika pro širší index S&P 500 za rok 2018? Dle Wall Street Journalu zveřejnilo Non-GAAP zisky 97 % společností. V roce 1996 to bylo přitom pouhých 59 % firem.

Dow Jones Index zisky a ucetni standardy
Rozdil mezi gaap a nongaap zisky Dow
Firmy z DJIA s nejvestimi rozdily mezi nongaap a gaap