Jak stahovat data o akciích pomocí Google Finance?

Spolehlivá a snadno dostupná data o akciích jsou pro investory základním stavebním kamenem jejich akciové analýzy. S rozvojem informačních technologií a internetu se přístup k datům značně zjednodušil, a to i pro drobné investory. Profesionální hráči však mají na tomto poli stále převahu, protože si mohou dovolit relativně drahé aplikace typu Bloomberg terminal, Reuters, FactSet a jiné, které jsou obrovskými databázemi stovek tisíců údajů o jednotlivých společnostech a jejich akciích. Přístup k datům, jejich filtrování, třídění, stahování a následné zpracovávání je snadné, přehledné a rychlé. Z hlediska nákladů však pro většinu drobných investorů zcela nedosažitelné.

Individuální investor je často odkázán primárně na aplikace svého obchodníka s cennými papíry, některé levnější placené softwary či volně dostupné údaje z internetových serverů zaměřených na akcie/akciové trhy (finance.yahoo.com, reuters.com, morningstar.com, zacks.com, a jiné). Práce s nimi však nemusí být vždy jednoduchá. Data bývají roztříštěná, často je třeba čerpat z několika různých zdrojů a získané informace je tudíž následně nutné třídit a efektivně zpracovat, což může být mnohdy poměrně komplikované. Čím snadněji se nám proto podaří data získat a efektivně zpracovat, tím lépe.

A právě automatizace zpracování dat o akciích je tématem nové série video tutoriálů, které by vám měly pomoci lépe získávat, zpracovávat či třídit data o akciích, což by v konečném důsledku mělo čtenářům ušetřit nejen jejich čas, ale často i peníze. Na konci série bychom měli být schopni společně vytvořit relativně robustní “excel“ vytvořený prostřednictvím nástroje Google Sheets, ve kterém budeme mít na jednom místě:

  • základní údaje o akciích v našem portfoliu
  • přístup k jejich historickým cenám
  • základní akciové fundamenty
  • aktuální zprávy z finančních trhů
  • aktuální zprávy/novinky o vybraných akcích v našem portfoliu či watchlistu
  • akciové watchlisty
  • a další

V první části série se podíváme na funkci Google Finance v rámci Google Sheets a řekneme si, jak stáhnout aktuální tržní ceny jednotlivých akcií, jak stáhnout ceny z různých akciových burz, jak získat údaje o 52-týdenním maximu, 52-týdenním minimu, procentuální změnu oproti předchozímu dni, ukazatel P/E či jak si stáhnout historické ceny akcie dle našich preferencí. Vše naleznete ve videu níže.