Hodnotové investování – srážka s růstem (Gladiš, Hájek, Splítek, Čermák v panelové diskuzi)

Čtvrtého října se od 18:00 uskuteční velmi zajímavá panelová diskuze na téma „Hodnotové investování: srážka s růstem“, na kterou se osobně velmi těším. Potkám se na ní s vynikajícími investory Danielem Gladišem, Honzou Hájkem a Mikulášem Splítkem (tentokrát v roli moderátora) a společně rozebereme dva hlavní investiční proudy v podobě růstového a hodnotového/value investování.

Růstové vs. hodnotové/value investování

Každý z účastníků diskuze má jiný investiční přístup. Honza Hájek patří do kategorie růstových investorů, kteří hledají rychle rostoucí společnosti, jejichž růstový potenciál trh podceňuje. Daniel Gladiš a já se zase zaměřujeme na podhodnocené akcie, jejichž tržní cena leží hluboko pod jejich skutečnou vnitřní hodnotou. Honza s Danielem preferují koncentrovaná portfolia (cca 20-25 akcií), já na druhou stranu kombinuji širší diverzifikaci s koncentrací, a to v závislosti na druhu akcií, které nakupuji (deep value akcie vs. akcie kvalitních firem).

I když se na první pohled může zdát, že půjde o nerovný souboj dvou zastánců hodnotového/value přístupu proti jednomu růstovému investorovi, tak skutečnost může překvapit. Stejně jako se zajisté i Honza Hájek dívá při posuzování růstových investičních příležitostí na valuace, tak i value investoři většinou neopomíjejí při svém ocenění růst zisků a tržeb. Největší rozdíl mezi oběma tábory bývá tradičně dán cenou, kterou jsou ochotni za budoucí růst zaplatit. Růstoví investoři bývají svolnější k zaplacení vyšší prémie, value investoři jsou v tomto ohledu naopak konzervativní. Bude tomu tak i v našem případě? Uvidíme.

Pokud stále hledáte investiční filosofii, která by vyhovovala vašemu temperamentu a rizikovému profilu, případně pokud budujete svůj investiční proces, potom se přijďte podívat na panelovou diskuzi, která by vám mohla pomoci utřídit si myšlenky. Neváhejte se nás zeptat na jakékoliv otázky, které vás v souvislosti s investováním zajímají. Věřím, že času budeme mít dostatek.

Detaily o datu, místu, ceně, anotaci, stručné BIO hostů a možnost registrace naleznete na stránkách České investiční akademie ZDE.

Hodnotove investovani srazka s rustem