Hledáme akcie malých až středně velkých společností v dočasných potížích, které jsou schopné generovat free cash flow

Portfolio manažer Eric R. Heyman a vedoucí oddělení research Timothy S. Kang z value investiční společnosti Olstein Capital Management před několika měsíci poskytli zajímavý rozhovor popisující jejich investiční přístup, jeho tři základní pilíře a jména několika firem, o nichž se domnívají, že jsou podhodnocené.

Kompletní rozhovor naleznete ZDE.

Hlavní myšlenky:

  • V Olstein Capital se zaměřují na hledání solidních společností, u nichž trh přehnaně reagoval na nenaplněná zisková očekávání, špatná rozhodnutí managementu, potenciální problémy z důvodu nové regulace či díky všeobecnému negativnímu tržnímu sentimentu. Podobné situace generují investiční příležitosti. Obzvláště v případě firem s nízkou tržní kapitalizací jsme často svědky nedostatečného pokrytí ze strany analytiků či příliš vysokých růstových očekávání, která často nejsou naplněna.
  • Free Cash Flow (FCF) považují za nejdůležitější hybný faktor hodnoty podniku.
  • Při analýze společnosti důkladně zkoumají komunikaci s akcionáři, finanční výkazy, veřejné zdroje, poznámky pod čarou ve finančních výkazech a snaží se zjistit kvalitu firemních zisků.
  • Reportované zisky upravují, aby vyloučili zkreslení.
  • Olstein Strategic Opportunities Fund (portfolio ZDE) má tři hlavní zdroje konkurenční výhody:
    1. Zaměření na speciální situace
    2. Zaměření na kvalitu firemních zisků a detailní analýzu všech dostupných materiálů
    3. Dobrý odhad při posuzování, zda je společnost schopna generovat silné free cash flow
  • Spousta investorů se snaží v rámci small-caps a mid-caps najít vynikající růstové příležitosti. Většina firem ale v průběhu svého života udělá několik chyb. Zaměřují se proto na společnosti se silným produktem či službami. Jakmile se ocitnou v dočasných problémech, jsou připraveni investovat.
  • Aktuálně (březen 2019) považují za atraktivní investiční příležitost akcie společnosti Blue Bird (BLBD). Jedná se o výrobce školních autobusů pro USA a Kanadu. Společnost má 30 % tržní podíl. Průměrný věk autobusů je příliš vysoký a bude potřeba obměna vozového parku. Domnívají se, že se hodnota společnosti pohybuje kolem 28 USD.
  • Za další zajímavý titul považují akcie Home BancShares (HOMB), jejichž hodnotu odhadují na 30 USD. V neposlední řadě potom akcie společnosti Prestige Brands (PBH) a Hain Celestial (HAIN). Hodnotu PBH, která podniká v oblasti zdravotnictví, odhadují na 43 USD. HAIN podniká v oblasti organických potravin. Její hodnotu odhadují na minimálně 25 USD.
  • Poslední zmíněnou firmou je Dine Brands (DIN). Jedná se o restauraci vlastnící značky IHOP a Applebee´s. Odhad hodnoty se pohybuje na úrovni 130 USD.