Chcete v investování solidní výnosy? Vyhněte se ztrátám!

Pokud bychom od roku 1930 investovali do amerického akciového indexu S&P 500 a drželi se strategie „kup a drž“, potom bychom dle kalkulací Bank of America/Merrill Lynch dosáhli kumulativního výnosu 11 415 % (tabulka zde, celý článek na Zerohedge zde)).

Vyhněte se ztrátám!

Jak by ovšem vypadalo naše zhodnocení, kdybychom se na akciových trzích v každé dekádě od roku 1930 dokázali vyhnout 10 dnům s největšími propady? Namísto 11 415 % by naše prostředky zhodnotily o neuvěřitelných 1 275 665 %. Z výsledku je zřejmé, proč Benjamin Graham (otec value investování) zdůrazňoval dvě nejdůležitější pravidla investování:

  • Pravidlo číslo 1: Neztrácejte peníze!
  • Pravidlo číslo 2: Nezapomeňte na pravidlo číslo 1!

Čím větší je naše ztráta, tím vyššího zisku musíme dosáhnout, abychom se vyšplhali zpět na náš původní vklad. Vše je patrné na grafu níže. Ztratíme-li 20 %, musíme následně vydělat 25 %, abychom se vyšplhali na náš původní vklad. Při ztrátě 50 % musíme vydělat 100 %. Při ztrátě 60 % již 150 %!

Co když propásneme 10 nejlepších dnů dekády?

Výše jsme probrali ztrátové dny. Co by se ovšem stalo, kdybychom ve sledovaném období od roku 1930 propásli 10 nejlepších dnů v každé dekádě? Přišli bychom o 99 % zisků. Z výnosu 11 415 % by rázem bylo 49 %. A co kdybychom vyřadili 10 nejlepších i nejhorších dnů? V tom případě by se naše kumulativní zhodnocení pohybovalo na úrovni 16 389 %.

Závěr

Výše uvedené statistiky nás nutí k zamyšlení. Předně nad výhodami/nevýhodami případného časování trhu (snaha určit optimální čas vstupu a výstupu na akciové trhy) a naší schopnosti v této disciplíně uspět (vs. pasivní pravidelné investování do indexu prostřednictvím nízkonákladového ETF). Dále pak nad problematikou zisků, ztrát a jejich vlivu na složené úročení. Ze statistik Bank of America a z grafu výše je podle mne zřejmé, že pokud se nám podaří vyhnout se vážným ztrátám, potom můžeme i při relativně konzervativních výnosech dosáhnout vynikajících investičních výsledků! Čím větší však budou naše ztráty, tím lepších výsledků budeme muset dosáhnout, abychom si zajistili alespoň uspokojivou výkonnost.

Tip: Článek o problematice složeného úročení naleznete v rubrice Investiční akademie či zde.