Život a investování Benjamina Grahama

V uplynulých 100 letech bylo jen několik málo osobností, které dokázaly zásadním způsobem ovlivnit svět investic. Své místo si v investiční síni slávy bezpochyby zaslouží například Philip Arthur Fisher a jeho nadčasová kniha Common Stocks and Uncommon Profits, která ovlivnila myšlení tisíců investorů po celém světě. Zapomenout nesmíme ani na současnou ikonu a nejúspěšnějšího investora všech dob Warrena Buffetta, který se stal díky investicím do akcií třetím nejbohatším mužem planety. Všechny však zastíní jméno zcela výjimečného učitele, investora, otce finanční analýzy a value investování, kterým není nikdo jiný než Benjamin Graham.

Benjamin Graham byl prvním investorem, který vnesl na finanční a akciové trhy systematický přístup analýzy akcií, která vycházela z hloubkového studia finančních výkazů veřejně obchodovaných společností. Na začátku dvacátých let minulého století byly akcie považovány za spekulativní aktivum a neměly v portfoliu konzervativního investora místo. Klíčovou složkou byly výhradně dluhopisy. Až Benjamin Graham (a jeho kniha Security Analysis) přišel s revolučním přístupem analýzy akcií, který byl postavený na finanční analýze burzovně obchodovaných společností. Myšlenka, která nám dnes připadá naprosto samozřejmá, byla však ve dvacátých letech minulého století naprosto převratná.

Kniha Security analysis ovlivnila tisíce investorů po celém světě. Několik desetiletí byla povinnou četbou pro všechny akciové analytiky a stěžejním materiálem při zkouškách odborné způsobilosti analytiků cenných papírů v USA. Prodalo se několik stovek tisíc výtisků a od roku 1934, kdy vyšlo první vydání, byla kniha šestkrát aktualizována.

Benjamin Graham zemřel 21. září roku 1976 ve Francii. Bylo mu 82 let. Rok po jeho smrti vydal Irving Kahn, bývalý spolupracovník Grahama a jeden z nejúspěšnějších value investorů uplynulých 100 let, a Robert D. Milne vzpomínku na jeho život a investiční kariéru. Dokument s názvem Benjamin Graham: The Father Of Financial Analysis obsahuje řadu velmi zajímavých informací o životě Benjamina Grahama, jeho investičních začátcích, investiční společnosti Graham-Newman Partnership, přístupu k investování, investičním prostředí první poloviny minulého století, jeho akademické dráze a řadu dalších informací, které rozhodně stojí za přečtení.

Kompletní dokument naleznete ZDE.

Výjimečnost Grahama si kupříkladu všiml i legendární spekulant Bernard Baruch, který nejenže mladému Grahamovi nabídl místo ve své společnosti, ale dokonce i partnerství. Graham však odmítl a vydal se svou vlastní cestou. Dokument zároveň velmi výstižně popisuje investiční prostředí první poloviny minulého století, kdy byly akciové a finanční trhy až neuvěřitelně neefektivní, čehož se dalo skvěle využívat. Byla to doba insider tradingu, informační asymetrie, divokých IPO a podivného účetnictví. Z dokumentu je zjevné, že Graham byl ve skutečnosti primárně investor zaměřený na speciální situace. Zaměřoval se především na arbitráže (tou dobou ještě velmi výnosné), long-short obchody s akciemi či na využívání tržních neefektivit napříč různými investičními nástroji (např. akcie vs. konvertibilní dluhopisy).

Vcelku překvapivý je i pohled na dohledatelnou Grahamovu výkonnost, která na první pohled není nikterak výjimečná, obzvláště je-li srovnána s výkonností akciového indexu. Je však třeba si uvědomit, že byla dosažena při výrazně nižší míře rizika portfolia (viz dokument). Dalším velmi zajímavým faktem je Grahamova investice do pojišťovny GEICO, do níž se rozhodl investovat více než ¼ svého majetku. Taková koncentrace byla pro Grahama, který byl zastáncem relativně široké diverzifikace, velmi netypická. Avšak byla to právě investice do pojišťovny GEICO, která zajistila portfoliu skvělou výkonnost po několik dalších let (resp. desetiletí). Později tuto firmu koupil Warren Buffett a stala se součástí Berkshire Hathaway.

Více informací se dozvíte v dokumentu samotném.

Vykonnost Benjamina Grahama 1
Vykonnost Benjamina Grahama 2
Vykonnost GEICO
Vykonnost Benjamina Grahama 3