Woodstock kapitalismu již příští sobotu – výroční setkání akcionářů Berkshire Hathaway

Woodstock kapitalismu je po roce opět za dveřmi. Takto bývá označováno setkání Warrena Buffetta a Charlieho Mungera s akcionáři jejich společnosti Berkshire Hathaway (BRKA, BRKB), jehož se účastní více než 40 000 lidí z celého světa, kteří se každoročně sjedou do Omahy v Nebrasce. Berkshire Hathaway je zcela unikátní společnost miliardáře Warrena Buffetta s naprosto jedinečnou firemní kulturou, která vlastní podíly v desítkách firem z různých odvětví či zemí.

Buffett je považován za nejúspěšnějšího investora všech dob. V současnosti je třetím nejbohatším mužem planety. Své jmění vybudoval výhradně prostřednictvím investic do akcií. Zároveň je nejznámějším propagátorem value investování, unikátního investičního přístupu, který představil světu Benjamin Graham již ve třicátých letech minulého století. Buffett před několika lety odkázal téměř veškerý svůj majetek na charitativní účely.

Stejně jako minulý rok bude i letos na webu investicedoakcii.cz setkání s akcionáři Berkshire Hathaway mapováno v reálném čase, a to ve dvou článcích s názvem „Zápisky z výročního setkání akcionářů Berkshire Hathaway (část 1.)“ a „Zápisky z výročního setkání akcionářů Berkshire Hathaway (část 2.)“.

V případě zájmu můžete přirozeně sledovat vše živě na stránkách yahoo.finance.com ZDE, a to v sobotu 4.5.2019.

Krátká historie Berkshire Hathaway

Kořeny textilní společnosti Berkshire Hathaway sahají až do roku 1839, kdy ji založil Oliver Chace. Tehdy však dostala název Valley Falls Company. V roce 1929 se firma sloučila s Berkshire Cotton Manufacturing Company a změnila název na Berkshire Fine Spinning Associates. V roce 1955 došlo k další fúzi, tentokráte s firmou Hathaway Manufacturing Company, přičemž vznikla Berkshire Hathaway. Společnost měla 15 továren, 12 000 zaměstnanců a dosahovala tržeb kolem 120 miliónů USD.

Buffett začal nakupovat akcie textilní společnosti v roce 1962. Brzy si však uvědomil, že odvětví textilního průmyslu nemá ve Spojených státech příliš velkou budoucnost. Rozhodl se proto akcie prodat. Dohodl se s tehdejším ředitelem společnosti, který souhlasil, že od Buffetta odkoupí akcie za cenu 11​12 USD. O několik týdnů později však přišla písemná nabídka, v níž byla uvedena cena pouhých 11​38 USD. To věhlasného investora natolik rozčílilo, že se rozhodl získat v textilce majoritní podíl. Jakmile společnost ovládl, tak obratem tehdejšího ředitele Seabury Stantona propustil.

Rázem se však Buffett ocitl v roli většinového vlastníka společnosti v odumírajícím odvětví. Z počátku se sice snažil pokračovat ve výrobě textilu, avšak již v roce 1967 začal směřovat kapitál společnosti do oblasti pojišťovnictví a začal nakupovat podíly v jiných firmách. První firmou z pojišťovnictví byla National Indemnity Company, na konci sedmdesátých let následovala dnes již legendární pojišťovna Government Employees Insurance Company (GEICO), která tvoří páteř Berkshire Hathaway. V roce 1985 Buffet ukončil poslední aktivity firmy v oblasti textilního průmyslu.

V roce 2010 přiznal, že nákup Berkshire Hathaway byla největší investiční chyba, kterou kdy ve svém životě udělal.

Společnosti pod křídly Berkshire Hathaway

Dnes je Berkshire Hathaway jedním z největších holdingů na světě, který vlastní desítky firem z různých zemí (primárně však z USA). Jedná se o celé společnosti, jako například již zmíněná pojišťovna GEICO, železnice Burlington Northern Santa Fe Corporation, fast foof a výrobce zmrzliny Dairy Queen, výrobce spodního prádla Fruit of the Loom, výrobce cukrovin See´s Candies, prodejce nádobí Pampered Chef a jiné, či pouze podíly na burzovně obchodovaných společnostech (American Express, Wells Fargo, The Coca-Cola Company, Kraft Heinz Company, Bank of America, Apple a další). Kompletní portfolio burzovně obchodovaných společností naleznete ZDE.

Akcie Berkshire Hathaway s tickerem BRKA nebo BRKB si může každý koupit na akciové burze ve Spojených státech a stát se tak částečným vlastníkem této fenomenální společnosti, jejíž účetní hodnota rostla od roku 1965 do roku 2018 průměrným ročním tempem 18,7 % (tržní cena akcií potom o 20,5 %). Americký akciový index ve stejném období posílil o 9,7 % ročně.  

Trzni cena BRKA a SPX
Kapitalove zhodnoceni BRKA a SPX