Warren Buffett rozebírá nové viceprezidenty, současné trhy, kryptoměny, makroekonomické predikce a další témata

Warren Buffett v hodinovém videu (zde) pro CNBC (z 10.1.2018) o dvou nově zvolených viceprezidentech Berkshire Hathaway, o aktuální situaci na finančních trzích, daňové reformě, makroekonomických predikcích, Bitcoinu, kryptoměnách, General Electric a řadě dalších témat.

Stručné shrnutí:

  • 2:00 Buffet oznámil jména dvou nových viceprezidentů, kteří budou mít na starosti řízení jednotlivých částí Berkshire Hathaway po jeho odchodu.
  • 3:40 Buffet ujistil diváky o svém dobrém zdravotním stavu.
  • 14:40 Warren rozebírá aktuální situaci na finančních trzích. Na relativní bázi vůči současné úrovni úrokových sazeb nepovažuje akciové trhy za předražené. Vysvětluje, že úrokové sazby jsou pro valuace společností jako gravitace a projevují se do ocenění většiny aktiv, protože hodnota aktiva je současnou hodnotou veškerých peněžních toků, které aktivum v budoucnu vygeneruje. V rovnici se ve jmenovateli projevuje současná úroveň úrokových sazeb. K růstu přispívá i daňová reforma v USA, která je velkou podporou.
  • 25:30 Buffett upozorňuje, že daňová reforma a s ní spojený růst deficitu státního rozpočtu přichází v situaci, kdy americká centrální banka začne stahovat přebytečnou likviditu z oběhu. Pokládá si otázku, co se potom stane? V minulosti rostly deficity převážně v situaci, kdy centrální banka nakupovala státní dluhopisy, kterými se deficity financují.
  • 26:00 Buffett upozorňuje, že makroekonomické predikce jsou extrémně obtížné. Nikdy se nesnažil investovat na jejich základě. Warren zdůrazňuje, že při společném rozhodování (s Charliem Mungerem) o investicích do akcií neměl makroekonomický pohled v minulosti nikdy vliv na jejich rozhodnutí.
  • 28:20 Buffett upozorňuje, že predikcím pohybů úrokových sazeb nepřikládá velkou pozornost. Zdůrazňuje, že úrokové sazby jsou nízko velmi dlouhou dobu.
  • 30:00 Na dotaz: „Co může přerušit současný růst akciových trhů?“ odpovídá Buffett – růst úrokových sazeb.
  • 37:10 Buffett se domnívá, že kryptoměny skončí téměř jistě špatně. Pokud by existovaly pětileté put opce na každou kryptoměnu, potom by je nakoupil. Futures by ovšem neshortoval.
  • 39:15 General Electric – Pokud bude správná cena, potom je Berkshire Hathaway připravena koupit i General Electric. Berkshire má v současnosti cca 100 mld. dolarů v hotovosti (ve státních pokladničních poukázkách). Zatím nevidí žádnou zajímavou investiční příležitost, ale rád by nakupoval a držel pouze 20 mld. v hotovosti.
  • 45:40 Charlie Munger si nemyslí, že jsou ceny akcií extrémně předražené. Spekulativní bubliny vidí v Bitcoinu, kryptoměnách a v rizikovém a rozvojovém kapitálu (venture capital).
  • 49:40 Buffet je přesvědčený, že posloucháním ekonomů na akciových trzích peníze nevyděláme a nebudeme ani schopni dělat lepší podnikatelská rozhodnutí.
  • 50:00 Munger připouští, že na akciových trzích je čím dál obtížnější vydělat peníze při současných úrovních valuací. Je nicméně přesvědčen, že akcie jsou stále lepší investicí než dluhopisy.
  • 54:40 Buffett upozorňuje, že akciové trhy mají silné momentum, což je faktor, který vede ke spekulativním bublinám. Připomíná, že nejhorším důvodem nákupů je pouhá skutečnost, že ceny rostou. To dostane investory do problémů.

Kdo je Warren Buffett?

Warren Buffett (přezdívaný „věštec z Omahy“) je americký akciový investor, který se díky svému investičnímu talentu propracoval mezi pět nejbohatších lidí planety. V žebříčku má své stálé místo již několik let v řadě. Jeho osobní jmění se v roce 2017 odhadovalo na 86,3 mld. dolarů. Je považován za nejúspěšnějšího investora na světě. Buffett je žákem Benjamina Grahama a dosud nejznámějším value investorem všech dob. Buffett je ředitelem investičního konglomerátu Berkshire Hathaway. V období mezi lety 1965 a 2016 dokázal zhodnocovat prostředky akcionářů tempem 20,8 % ročně!

Věštec z Omahy je známý svými ročními dopisy akcionářům (dostupné zde), které jsou povinnou četbou každého value investora. Jednou ročně pořádá valnou hromadu, která je právem označována za Woodstock kapitalismu. V roce 2015 činila návštěvnost na valné hromadě 44 000 akcionářů, diváků a novinářů. Buffett se v začátcích své investiční kariéry držel striktně investičního přístupu Benjamina Grahama a nakupoval pouze hluboce podhodnocené akcie, které se prodávaly za cenu ležící pod úrovní oběžných aktiv očištěných o závazky. S rostoucími aktivy pod správou se zaměřil na akcie kvalitních společností, které se prodávaly za rozumnou cenu.


Tip: Další zajímavé video rozhovory naleznete v rubrice Videa – Rozhovory. Seznam významných value investorů a odkazů na jejich portfolia naleznete v rubrice Seznam value investorů.