Významné nákupy value investorů v 1Q/2023 – nadprůměrná aktivita, zvýšený zájem o technologické společnosti

Akciové trhy v průběhu prvního čtvrtletí rostly. Obavy z hluboké recese a z prudkého propadu ziskovosti firem sice ustoupily v posledních měsících do pozadí, na nebi se však objevil další mrak v podobě bankovní krize v USA. Nervozita se přelila i do Evropy a byla posledním hřebíkem do rakve švýcarské banky Credit Suisse, kterou po intervenci tamních regulátorů převzala konkurenční UBS. Problémy bank podpořily názor investorů, že trend zvyšování úrokových sazeb brzy skončí a centrální banky začnou sazby naopak snižovat. To se projevilo na cenách akcií, dluhopisů a v jiných třídách aktiv.

Nové pozice v portfoliu

V uplynulém čtvrtletí byla aktivita významných portfolio manažerů nadprůměrná. Z hlediska nových nákupů stojí za zmínku především investice Alexe Roeperse z Atlantic Investment Management do akcií společnosti Halliburton (HAL, 11,35 % viditelné části portfolia), WESCO International  (WCC, 9,17 % viditelné části portfolia) a Hillenbrand  (HI, 8,9 % viditelné části portfolia).

Dále pak investice Daniela Loeba z hedge fondu Third Point a Billa Ackmana z Pershing Square Capital Management do akcií technologického gigantu Alphabet (GOOGL, GOOG).  

Chris Hohn z TCI Fund Management alokoval 8,55 % viditelné části portfolia do akcií konglomerátu General Electric (GE), Bill Nygren z Oakmark Select se zase rozhodl investovat 7,11 % viditelné části portfolia do technologického obra Oracle (ORCL). Další významné nákupy naleznete v tabulce níže.

Nakupy value investoru v 1Q_2023

Významné navýšení pozic

Řada value investorů v průběhu prvního čtvrtletí přikupovala akcie společností, které již v portfoliu drželi. Nákupy byly různorodé napříč všemi odvětvími. Za zmínku stojí opět akcie společnosti Alphabet (GOOGL), ale třeba i Salesforce.com (CRM), Occidental Petroleum (OXY) či Huntsman (HUN).

Prikupy value investoru v 1Q_2023

Kompletní přehled změn v rámci 10 největších pozic v portfoliích value investorů ve 1Q/2023

Kompletní data k dalšímu zpracování naleznete v txt níže.

Tip:

  • Významné nákupy a prodeje value investorů ve 4Q/2022 naleznete ZDE

Upozornění: Výše uvedená data mají pouze informativní charakter. Web Investicedoakcii.cz nezodpovídá za správnost a přesnost výše uvedených dat. Data se mohou lišit od skutečnosti a v žádném případě by neměla být vnímána jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice.