Výkonnost vybraných finančních aktiv od počátku roku

Máme za sebou první dva kvartály roku a při pohledu na tabulku výkonností vybraných aktiv lze říci, že současné pořadí by před šesti měsíci odhadoval asi jen málokdo. K nejvýnosnějším investicím letošního roku patří především komodity (např. ropa, pšenice či komoditní CRB Index) nebo ruské akcie. Mezi nejztrátovější naopak čínské akcie, měď, evropský bankovní sektor, akcie rozvíjejících se zemí či dluhopisy rozvíjejících se zemí.

Výkonnost vybraných aktiv od počátku roku

Výnosy vybraných finančních aktiv od počátku roku

A proč by se měl dlouhodobý value investor zajímat o hru s názvem „odhadni si své nejvýnosnější aktivum v následujícím pololetí“, kterou hrají ostatní? Inu, ani ne tak proto, že by se jí chtěl účastnit a spekulovat na vývoj cen v následujících několika týdnech či měsících, ale spíše kvůli vyhodnocení této hry. Pamatujete na jedno z intuitivních pravidel investování – nakup nízko, prodej vysoko?

A právě proto jsou podobné statistiky zajímavé. Velmi rychle nás navedou na oblasti finančních trhů, které by mohly být potenciálně levné a kde bychom se teoreticky mohli poohlédnout po podhodnocených akciích. Přirozeně samotný pokles cen ještě neznamená, že je dané aktivum podhodnocené, a to bez ohledu na velikost poklesu. Obzvláště jedná-li se o poměrně krátký časový úsek pouhých 6 měsíců, avšak i přesto nezaškodí, když se na poklesy čas od času ze zájmu podíváme.

Pozn. Pro value investora je z hlediska sledování propadů na trzích mnohem zajímavější sledovat oblasti, které soustavně klesají 2, 3 a více let a kde je již patrná kapitulace investorů. Procento výskytu podhodnocených firem zde bývá ve srovnání s poklesy trvajícími jen několik měsíců o něco vyšší.