Velký přehled čtvrtletních komentářů a dopisů akcionářům

Každé čtvrtletí zveřejňuje řada hedge fondů, podílových fondů a jiných institucionálních investorů pravidelné komentáře/dopisy určené svým klientům/akcionářům, v nichž rozebírají svůj pohled na aktuální dění na finančních trzích, strukturu svých portfolií či nejnovější nákupy a prodeje. Z pohledu drobného investora se jedná o výjimečný zdroj informací, který napoví, jak profesionálové přemýšlí o investicích a jak se dívají na současné dění na trzích či ve světě.

Web Investicedoakcii.cz vám nově přináší přehledný seznam těchto komentářů/dopisů akcionářům (zejména od amerických fondů). Naleznete jej na stránce:

https://investicedoakcii.cz/ctvrtletni-komentare-dopisy-akcionarum/

Stránka bude pravidelně aktualizována. Kromě komentářů zde naleznete i odkazy na portfolia vybraných portfolio manažerů, kteří jsou jejich autory. Již nemusíte ztrácet čas vyhledáváním na webu. Vše máte na jednom místě. Stránku s přehledem naleznete kdykoliv v rubrice Odkazy a každý týden i v přehledu nejzajímavějších videí a článků týdne.

Portfolia profesionálů vám mohou posloužit jako inspirace pro vaše vlastní investice. Tomuto tématu se před několika dny věnoval i Daniel Gladiš v podcastu Ve vatě (ZDE). V rozhovoru se podělil o řadu praktických rad, které je třeba mít při studiu portfolií jiných investorů na paměti. Pojďme si některé z nich zrekapitulovat a přidat několik dalších:

  • Vyvarujte se slepého kopírování jiných – Vždy musíte vědět, proč akcii kupujete. Pokud to nevíte, potom pro vás bude obtížné učinit rozhodnutí, kdy prodávat či jak reagovat na změny ve fondu portfolio manažera, kterým jste se inspirovali.  
  • Hledejte portfolio manažery s prokazatelně dobrými dlouhodobými výsledky – Krátkodobé a střednědobé výsledky jsou často dílem náhody. Nelze určit, zda je přičítat schopnostem portfolio manažera či štěstí. Až v dlouhodobém horizontu se pozná, kdo má skutečně přidanou hodnotu. Portfolio manažer si musí projít bull marketem i bear marketem. Sázka na kohokoliv s investičními výsledky kratšími než 15 let je sázkou do loterie. Obzvláště vezmeme-li v úvahu, že více než 80 % aktivně řízených fondů není schopno v 5, 10 ani 15 letém horizontu porazit pasivní index.
  • Hledejte spíše menší fondy – Čím více peněz fond spravuje, tím méně má investičních příležitostí, a tím menší má šanci dosáhnout nadprůměrné výkonnosti. Velikost je většinou nepřítelem výjimečných výsledků.  
  • Ujistěte se, že vidíte celé portfolio – Americké fondy s objemem aktiv pod správou převyšující 100 mil. USD mají povinnost zveřejňovat každé čtvrtletí svá portfolia (formulář 13F). Jedná se však pouze o long pozice držené v US akciích. Je tedy možné, že nevidíte celý obrázek. Nemusíte mít představu o short pozicích, akciích držených mimo USA či o jiných třídách aktiv, které drží fond v portfoliu.
  • Zaměřte se na koncentrovaná portfolia – Drží-li někdo v portfoliu 100 akcií, tak patrně nebude míra jeho přesvědčení o těchto investicích příliš velká. Na druhou stranu se žádná případná chyba nestane osudovou. Má-li akcie 1 % váhu v portfoliu, tak ani v případě bankrotu není dopad na výkonnost nijak dramatický. Naproti tomu u koncentrovaného portfolia 10-20 akcií je prostor pro chyby malý. Analýza společnosti proto musí být mnohem důkladnější a míra přesvědčení podstatně vyšší.
  • Zaměřte se na fondy s nízkým obratem – Hledejte inspiraci u fondů, které drží akcie v portfoliu několik let a ne jen několik měsíců. Pokud portfolio manažer vymění každého čtvrt roku třetinu svého portfolia, tak jej nemá smysl sledovat. Než se k nám informace o změnách ve fondu dostane, tak je již zastaralá. Než na ni zareagujeme, tak již daná akcie v portfoliu být dávno nemusí.
  • Klíčové jsou nové pozice, s příkupy opatrně – Fondy musí na rozdíl od drobných investorů neustále řešit nově příchozí a odchozí prostředky. Nově příchozí peníze musí zainvestovat, při odchodech klientů musí naopak akcie prodávat. Motivací pro částečné příkupy a odprodeje akcií proto může být často fluktuace klientů a nikoliv atraktivita akcie samotné. Příkupy a odprodeje akcií mají tudíž omezenou vypovídací hodnotu. V případě nákupu zcela nové pozice je však situace o poznání příznivější.    
  • Hledejte portfolio manažery, kteří mají své vlastní peníze po boku svých klientů – Soulad zájmů je ve světě financí a investic klíčový. Vždy preferujte fondy, v nichž jdou portfolio manažeři s kůží na trh. Ztratí-li fond, ztratí i oni část svých úspor.
  • Preferujte fondy s podobným investičním přístupem jako je ten váš, ale nevyhýbejte se ani studiu jiných úspěšných investorů – Inspiraci hledejte především u investorů, kteří vybírají akcie podobně jako vy. Na zajímavé příležitosti však můžete narazit i při studiu jiných úspěšných investorů, kteří dosáhli úspěchu na trzích s odlišným přístupem.

Najít portfolio manažera, který splňuje všechny výše uvedené podmínky, je přirozeně velmi obtížné. V praxi tudíž musíme přistoupit na rozumný kompromis.

S hledáním inspirace pro vaše portfolio vám může pomoci výše uvedená stránka s vybranými čtvrtletními komentáři a dopisy akcionářům.

Pozn. V případě, že byste rádi do seznamu zařadili některý ze svých oblíbených fondů, tak napište na email investicedoakcii@post.cz.