Value investování v dobách recese a oživení

Investiční společnost Research Affiliates zveřejnila na svých stránkách článek „Value in Recessions and Recoveries“, který rozebírá chování jednotlivých faktorů (obzvláště pak value faktoru) v různých obdobích bear marketu, recese a následného oživení.

Value strategie (pozn. zde myšleno – nákup statisticky levných akcií) systematicky investují do akcií s nízkým ukazatelem tržní ceny k některému z fundamentů firmy. Dynamika value procesu, kdy nakupujeme akcie, jejichž cena poklesla, a prodáváme akcie, jejichž cena vzrostla, je svou podstatou nepříjemná. Tento diskomfort může být značně umocněn v časech ekonomického stresu. Podobný stres přinesla pandemie koronaviru. Bear market byl velmi rychlý a prudký, ekonomické dopady jsou nejhorší za několik desetiletí a míra nejistoty je nebývale vysoká.

Co se mohou value investoři naučit z předchozích bear marketů a následných oživení? Studium výše uvedených období nám umožňuje lépe pochopit rizika a příležitosti, která jsou s nimi spojená. V Research Affiliates proto studovali paralely mezi současnou situací a minulými bear markety a recesemi ve Spojených státech za posledních 57 let. K jakým závěrům dospěli?    

Kompletní studii „Value in Recessions and Recoveries“ naleznete ZDE.

Stručné shrnutí:

  • Výkonnost value strategií je v dobách bear marketu a v průběhu celého cyklu recese-oživení nadprůměrná, předcházela-li poklesu spekulativní bublina, v níž byl velký rozdíl mezi valuacemi růstových a value akcií.
  • Pokud však bear market způsobí dramatická změna fundamentů, bývá výkonnost value strategií slabá, tak jako je tomu v případě zastavení ekonomiky v průběhu koronaviru.
  • Value, kvalita i akcie firem s nízkou tržní kapitalizací si vedou tradičně dobře v průběhu oživení, a to bez ohledu na katalyzátor, který spustil bear market.
  • Valuační rozdíl mezi růstovými a value akciemi, který byl již před březnovým propadem značný, vzrostl na rekordně vysoké úrovně. To je znamením, že trhy zůstávají ve spekulativní bublině. Pokud bublina splaskne, potom se rozdíl ve valuacích začne snižovat, což by mohlo pro value investory představovat zajímavou příležitost.     

Několik zajímavých tabulek ze studie naleznete níže.

Value investovani v casech recese a oziveni
Vykonnost jednotlivych faktoru v recesi