Value investor Einhorn sází stále na inflaci

Value investor David Einhorn, zakladatel a portfolio manažer hedge fondu Greenlight Capital, zveřejnil svůj pravidelný čtvrtletní dopis akcionářům. Hlavním tématem je sázka na inflaci.

Einhorn je přesvědčený, že inflace není pouze dočasným jevem, jak tvrdí americká centrální banka či tržní konsenzus, který se opět přiklonil na stranu deflace. Pro investory je údajně po 40 letech klesajících cen a sázek na deflaci velmi obtížné změnit názor. Fiskální stimuly, monetární stimuly, růst mezd, nedostatečné investice v řadě odvětví a další faktory nicméně způsobí, že ceny dále porostou. Navíc se zdá, že americká centrální banka použije jakoukoliv výmluvu, aby nemusela zvyšovat úrokové sazby.

Portfolio Grennlight Capital sází na další růst inflace. Einhorn v dopise popisuje trh se dřevem, na němž ukazuje, že v některých odvětvích je růst cen skutečně pouze dočasný. Zároveň však uvádí i řadu oblastí, v nichž se pravděpodobně jedná o dlouhodobější jev. Příkladem je trh s domy v USA (fond drží akcie Green Brick Partners (GRBK)), letecká doprava (fond drží akcie Atlas Air Worldwide (AAWW)), těžba mědi (fond drží akcie Teck Resources (TECK), odkaz na podrobnější analýzu naleznete níže), výroba oxidu titaničitého (fond drží akcie Chemours (CC)), výroba cementu (fond drží akcie Buzzi Unicem (Italy: BZU)), produkce uhlí a plynu (fond drží akcie CONSOL Energy (CEIX) a Gulfport Energy (GPOR)) a další.

Podrobnosti naleznete v dopise akcionářům.    

Kompletní dopis akcionářům Greenlight Capital za 2Q/2021 naleznete ZDE.

Tip:

  • Prezentaci Davida Einhorna z květnové investiční konference Sohn Investment Conference o investici do mědi (resp. do společnosti Teck Resources (TECK)) naleznete ZDE.