Účetní hodnota hmotných aktiv již patrně není příliš dobrým indikátorem hodnoty firmy

Bill Nygren, portfolio manažer v investiční společnosti Harris Associates s více než 30 letou praxí v oblasti investic, v pětiminutovém videu vysvětluje, proč se domnívá, že účetní hodnota hmotných aktiv již patrně není příliš dobrým indikátorem hodnoty.

Tento poměrně odvážný názor, s nímž bezpochyby řada value investorů nebude souhlasit, zastává Bill již poměrně dlouho. Jeho přesvědčení se přirozeně odráží i na složení akcií v jeho fondech Oakmark Select Fund (OAKLX), Oakmark Fund (OAKMX) a Oakmark Global Select Fund (OAKWX) jejichž portfolia z 30.9.2018 naleznete ZDE, ZDE a ZDE. Nalezneme v nich několik titulů, které svým charakterem odpovídají spíše portfoliím investorů se zaměřením na růstovou investiční strategii.

Video by vám nicméně rozhodně nemělo uniknout. Obzvláště jste-li kvantitativněji zaměřený value investor spoléhající na široce diverzifikované portfolio statisticky levných akcií, které jsou vybrány na základě valuačních ukazatelů (např. P/BV, P/TBV, P/E, P/S, P/CF a dalších). Řada jeho argumentů stojí za zamyšlení! Zároveň je třeba si uvědomit, že se argumentace týká primárně amerických akcií.

Nejnovější komentáře Billa Nygrena z konce 4Q/2018 nalezneme ZDE a ZDE. Bill v nich rozebírá nesoulad mezi hospodářskými výsledky firem a tržní cenou jejich akcií, aktuální valuace akciových indexů, strukturu portfolia, akcie bank, automobilku Fiat Chrysler, společnost Apple a jiné firmy v portfoliu Oakmark Fund. Druhý komentář se zaměřuje na vývoj ve fondu Oakmark Global Select Fund. Nygren v něm především rozebírá situaci cyklických firem v portfoliu z oblasti energetiky a automobilového průmyslu.