Tweedy, Brown – atraktivních příležitostí ubývá, nakupují akcie WPP

Tweedy, Brown zveřejnila čtvrtletní komentář za 4Q/2017, v němž ve stručnosti rozebírá výkonnost svých fondů, současnou situaci na finančních trzích a aktuální nákupy a prodeje akcií ve svých fondech.

Kompletní čtvrtletní komentář naleznete zde.

Stručný obsah čtvrtletního komentáře:

  • Výkonnost Tweedy, Brown fondů se v roce 2017 pohybovala v rozmezí +15,43 % až +22,06 %.
  • Současné vysoké valuace patrně sníží očekávání ohledně akciových výnosů v budoucnu.
  • Je sice možné, že současný synchronizovaný růst ekonomik způsobí, že řada firem dožene svým růstem zisků vysoké valuace, avšak zároveň zůstává spousta nejistot, mezi které můžeme zařadit především:
    • Udržitelnost současného ekonomického růstu
    • Dopady monetárního utahování na úrokové sazby v krátkodobém i dlouhodobém období
  • Pokud se objeví nějaké markoekonomické „černé labutě“ (pozn. Negativní překvapení), potom mohou akciové trhy prudce poklesnout.
  • Je čím dál obtížnější nalézt zajímavé investiční příležitosti.
  • I přesto našli jednu zajímavou investiční příležitost v podobě akcií společnosti WPP (Ticker: WPP) – Jedná se o největší reklamní agenturu na světě. Firma ve svém holdingu drží řadu prestižních světových firem z oblasti marketingu a reklamy (například – Ogilvy & Mather, Young and Rubicam (Y&R), J. Walter Thomson and Grey). Tempo růstu tržeb a zisků v posledních čtvrtletích zpomalilo, protože někteří významní zákazníci snížili své výdaje na reklamu, často z důvodu zvýšeného tlaku aktivistických investorů na pokles nákladů. Dále jsou zde obavy, že firmy Google a Facebook svým působením na trhu radikálně mění i svět reklamy. Tweedy, Browne věří, že tyto obavy jsou přehnané a očekávají, že se růst zisků v budoucnu obnoví.
  • Dále rozebírají nejvýnosnější a nejztrátovější akcie v portfoliích fondů.
  • Uzavřeli pozice ve společnostech Akzo Nobel, British American Tobacco, AGCO, Teleperformance a IBM.

Investiční společnost Tweedy, Brown (založená v roce 1920) patří k nejstarším investičním společnostem na světě, které byly a jsou založeny na principech value investování. Svou investiční filosofii postavila na práci Benjamina Grahama a na jeho stěžejních dílech Security Analysis (1934) a Intelligent Investor (1949). Firma v současnosti obhospodařuje 4 fondy – Global Value Fund (Morningstar ticker: TBGVX), Global Value Fund II — Currency Unhedged (Morningstar ticker: TBCUX), Value Fund (Morningstar ticker: TWEBX) a Worldwide High Dividend Yield Value Fund (Morningstar ticker: TBHDX).


Tip: