Legendární Seth Klarman o value investování

Zcela unikátní video z roku 2009 natočené s jinak velmi uzavřeným value investorem, který patří mezi legendy investičního světa.

Seth Klarman nás v průběhu hodiny a čtvrt seznámí:
  • se svou investiční filosofií
  • se svým pohledem na svět financí, a to v roce 2009, kdy vrcholila hypoteční a finanční krize v USA
  • představí svůj způsob výběru investičních příležitostí
  • rozebírá, proč si value akcie v průběhu finanční krize vedly ve srovnání s růstovými akciemi hůře než bylo v minulosti obvyklé
  • popisuje svůj pohled na problematiku rizika a výnosu
  • rozebírá citlivostní analýzu
  • poodhalí svůj proces, který mu pomáhá minimalizovat investiční chyby
  • zamýšlí se nad otázkou, kdy prodat akcii


Kdo je Seth Klarman?

Seth Klarman je americký value investor a portfolio manažer, který v roce 1982 založil hedge fond Baupost Group. Je následovníkem investiční filosofie Benjamina Grahama, přičemž s oblibou nakupuje podhodnocené investice ležící na okraji zájmu většiny ostatních investorů. Patří k velmi konzervativním investorům. Nakupuje pouze akcie společností, jejichž tržní cena se pohybuje hluboko pod jejich skutečnou vnitřní hodnotou. Při svých investicích vyžaduje vždy dostatečně velký bezpečnostní polštář, který jej chrání před chybou v analýze či nepříznivými nepředvídatelnými událostmi. Je známý svou orientací na kontrolu rizika a averzí ke ztrátám. Proto také jeho fond drží často vysoký podíl hotovosti, mnohdy více než 30 % celkového portfolia. Zaměřuje se na několik tříd aktiv. Preferuje převážně long-only strategii. Aktiva pod správou ve fondu vzrostla z původních 27 miliónů dolarů na více než 31 miliard v roce 2016. Průměrná roční výkonnost se od založení do konce roku 2015 pohybovala na úrovni kolem 16,4 %. Klarman je autorem knihy „Margin of Safety, Risk Averse Investing Strategies for the Thoughtful Investor“.

Tip: Část akciového portfolia Baupost Group naleznete zde či zde. Přednášky s dalšími investory naleznete v rubrice Videa -> Videa – přednášky. Seznam významných value investorů a odkazů na jejich portfolia naleznete v rubrice Seznam value investorů. Seznam zajímavých value knih naleznete v sekci Knihy.