Sequoia pokračuje v obměně portfolia – nakupuje Facebook, Vivendi, Naspers a Liberty Broadband

Pokud je mi známo, tak s výjimkou indexových fondů je Sequoia fund jediným fondem, který kdy doporučil Warren Buffett investorům k nákupu, a to v roce 1969, kdy dočasně ukončil své investiční aktivity. Nutno přiznat, že následování jeho doporučení by se štědře vyplatilo. Deset tisíc dolarů investovaných v roce 1970 do Sequoia fondu by zhodnotilo na 4 392 204 USD (o 13,6 % ročně) vs. 1 405 381 USD v případě amerického akciového indexu S&P 500.

Čtvrtletní dopis akcionářům

Troufám si však tvrdit, že mezi Sequoia fondem v sedmdesátých či osmdesátých letech a dnešní podobou je poměrně velký rozdíl. Při pohledu na současnou strukturu portfolia fondu a na nákupy nových portfolio manažerů se nemohu ubránit pocitu, že fond již dávno nelze zařadit do kategorie value fondů. Fond čím dál tím více směřuje do kategorie čistě růstových/growth fondů (čemuž mimochodem odpovídá i zařazení v rámci kategorií Morningstar).

Valuace firem Google (GOOG), Mastercard (MA), Constellation Software (CNSWF), Amazon (AMZN) a Charles Schwab (SCHW), které tvoří dohromady přibližně třetinu portfolia lze jen stěží považovat za nízké. Průměrné P/E, P/B a EV/EBITDA těchto firem se pohybuje na úrovni 86, 18,2 a 29,7 (mediánové pak 57, 24,1 a 27,4). Ano, firmy mají vysokou rentabilitu vlastního jmění (průměr 29,3 %, medián 13,4 %) a v posledním čtvrtletí jim tržby rostou závratným tempem (průměr 23,6 %, medián 22 %), avšak jejich ocenění musí být nutně postaveno na poměrně optimistických odhadech růstu v budoucnu, protože jinak jsou takto vysoké valuace jen stěží ospravedlnitelné.

Sám jsem výše uvedené společnosti sice neoceňoval, ale jen letmý pohled na jejich valuační ukazatele v kombinaci se současnou popularitou FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) akcií mi napovídá, že pro investora hledajícího hluboce podhodnocené akcie je to naprostá ztráta času. Jedná se o firmy v centru pozornosti, populární akcie se silným momentem, které jsou navíc pokrývány desítkami analytickým domů a stovkami analytických oddělení institucionálních investorů. A to vše v době, kdy se blíží deváté výročí současného bull marketu. Jaká je pravděpodobnost, že jsou tyto akcie výrazně podhodnocené?

Nové nákupy a prodeje v Sequoia fondu

Nyní se pojďme zaměřit na nové nákupy a prodeje ve fondu v uplynulém čtvrtletí. Fond drží celkem 22 akcií, přičemž 15 největších pozic tvoří 80 % celkového portfolia. Fond snížil pozice ve společnostech Berkshire Hathaway, Constellation Software, Jacobs Engineering, Mastercard, TJX a Wells Fargo. Ukončil pozice v Chipotle, Dentsply Sirona, O´Reilly Automotive a Waters. Přikupovali naopak akcie společnosti Google a CarMax.

Nově nakoupili akcie firem Vivendi, Naspers, Liberty Broadband a Facebook. Ve čtvrtletním dopise akcionářům popisují důvody nákupu. Pozorného čtenáře zaujmou akcie firmy Facebook (FB), která patří do kategorie populárních FAANG akcií. P/E, P/B a EV/EBITDA se v současnosti pohybuje na úrovni 29,4, 6,2 a 18,8. Zajímavá je i společnost Naspers (NPSNY) s P/E 31,6, P/B 6,52 a EV/EBITDA 2 328,4, obzvláště z hlediska důvodů, které vedly k nákupu. Tato jihoafrická firma investuje do různých internetových a mediálních firem. Jejím hlavním aktivem je nicméně podíl v čínské technologické společnosti Tencent (P/E 44, P/B 12,1 a EV/EBITDA 31,5), která je dominantním hráčem na čínském trhu v oblasti sociálních sítí, her, instant messaging a dále vlastní jeden z největších mobilních platebních systémů. Prakticky se jedná o asijskou obdobu FAANG.

Kompletní dopis akcionářům za 1Q/2018 naleznete zde.

Výše uvedené nákupy pouze potvrzují mou domněnku, že Sequoia již nadobro opustila vody value investování a zakotvila v přístavu růstových investorů. Pokud tedy patříte do value kempu a hledáte v portfoliích jiných value investorů inspiraci, potom se v případě fondu Sequoia mějte na pozoru.


Tip:

  • Strukturu portfolia Sequoia fondu naleznete zde.