Rychlý pohled na americkou ziskovou sezónu

V posledních týdnech začaly americké společnosti z indexu S&P 500 zveřejňovat své zisky a tržby za čtvrtý kvartál minulého roku. Níže se v rychlosti podíváme na několik zajímavých statistik.

Tržby i zisky zatím rostou, v 1Q se však očekává pokles

K 8. únoru reportovalo 66 % společností z indexu S&P 500 své výsledky za 4Q/2018. Přibližně 71 % firem překonalo zisky tržní očekávání, což je hodnota na úrovni pětiletého průměru. V průměru zisky překonaly očekávání o 4 %, což je pod pětiletým průměrem. Celých 62 % společností překonalo svými tržbami očekávání analytiků, což je nad úrovní pětiletého průměru. Tržby jsou v průměru o 1,2 % nad všeobecným očekáváním.

Zisky SP 500 za 4Q 2018

Meziroční nárůst zisků činí v průměru 13,3 %. Deset z jedenácti sektorů reportuje růst zisků, nejvíce pak sektor energií a komunikačních služeb. Meziroční růst tržeb činí 7 %. Všech 11 sektorů hlásí růst tržeb.

SP500 rust zisku ve 4Q 2018 z hlediska sektoru

V prvním čtvrtletí roku 2019 však analytici očekávají pokles zisků. Ve druhém a třetím čtvrtletí potom mírný jednociferný růst. Dvanáctiměsíční forward P/E se aktuálně pohybuje na úrovni 15,8, což je nad desetiletým průměrem.

Jsou na tom lépe firmy orientované na USA nebo trhy mimo USA?

Investoři se před začátkem ziskové sezóny obávali, že silný americký dolar, zpomalující globální ekonomika a obchodní války budou mít negativní vliv na zisky firem, které jsou orientované na trhy mimo USA. Výsledky zatím ukazují, že jejich obavy byly oprávněné.

Společnost FactSet rozdělila firmy v indexu S&P 500 do dvou kategorií. V první jsou obsažené společnosti, které generují více než 50 % tržeb v USA, v druhé pak ty, které generují méně než 50 %. Výsledky za 4Q 2018 jsou patrné v grafu níže.

Ziskova sezona 4Q 2018 z pohledu expozice firem v USA a mimo USA

Při pohledu na odhady růstu zisků a tržeb za celý rok 2019 je zřejmé, že u firem s tržbami orientovanými na trhy mimo Spojené státy se očekává slabší celoroční růst tržeb i zisků.

Odhad rustu zisku a trzeb SP500 v roce 2019