Relativní hodnota a pohled Howarda Markse na dění uplynulých dnů

Howard Marks, value investor a zakladatel investiční společnosti Oaktree Capital, před několika dny (konkrétně 19.3.2020) zaslal svým klientům svůj pohled na současné dění na finančních trzích. Dále se svými kolegy natočil rozhovor, v němž se věnují stejnému tématu a dále pak problematice relativní hodnoty.

Komentář pro klienty naleznete ZDE.

Kompletní video naleznete ZDE.

Zajímavé myšlenky, které Marks uvedl na závěr svého komentáře klientům:

  • Dno nastává den předtím, než začnou trhy opět růst. Proto je tudíž nemožné přesně určit, kdy nastalo … a to nikdy. V Oaktree proto nečekají na dno, ale nakupují vždy, když za své peníze dostanou rozumnou hodnotu.
  • I přesto, že není možné nikdy přesně určit dno, tak již nyní jsme svědky podmínek, které vytváří zajímavé investiční příležitosti.
  • S ohledem na velikost propadů, které jsme dosud viděli, je nyní již dobrý čas k nákupům. A to i přesto, že to ještě nemusí být nutně “ten nejlepší“ čas k nákupům.
  • Nikdo nemůže tvrdit, že je již dnes nejlepší čas na to, abychom zainvestovali veškeré své peníze. Zároveň však také nikdo nemůže tvrdit, že bychom neměli investovat vůbec.
  • Čím více se chceme podílet na potenciálních ziscích, a přitom nám nevadí vysoká tržní volatilita, tím více bychom měli nyní investovat. Na druhou stranu čím více se snažíme vyhnout prudkým cenovým propadům, a zároveň nám příliš nevadí ušlé investiční příležitosti, tím méně bychom dnes měli investovat.
  • Existuje však argument, abychom neinvestovali vůbec? Rozhodně jím není to, že ještě nejsme na dně.