Proč je tak obtížné být disciplinovaný value investor

Richard Pzena (CEO/Co-CIO) a Bill Lipsey z investiční společnosti Pzena Investment Management rozebrali před několika dny v dvacetiminutovém podcastu value investování a otázku, proč je tak obtížné být disciplinovaný value investor. Obzvláště pak v posledních letech, kdy value investování výrazně zaostává za jinými investičními přístupy.

Kompletní podcast naleznete ZDE.

Hlavní myšlenky:

  • Value investování není faktorové investování – tedy investování do akcií s nízkými valuačními ukazateli jako P/BV či P/E. Value investování je o porovnání aktuální tržní ceny s hodnotou všech budoucích cash-flow, které firma vygeneruje.
  • Vždy je třeba mít rozumné odhady budoucích cash-flow a nepodléhat přehnanému optimismu. Jako příklad uvádí technologickou firmu Microsoft (MSFT), do níž investovali před 10 lety. Tou dobou nepočítali investoři takřka s žádným růstem cash-flow a byli značně pesimističtí. Pozici přirozeně uzavřeli příliš brzy. Nicméně prodávali v době, kdy se pesimismus přelil v nezdravý optimismus, který se vyznačoval velmi vysokými očekávanými budoucími cash-flow.
  • Řada value investorů uzavírá své fondy. V posledních letech totiž nejsou schopni překonat tržní index a je pro ně psychicky velmi obtížné čelit dlouhotrvající nespokojenosti svých klientů.  
  • V Pzena Investment upravili svůj investiční proces a jsou opatrnější v případě akcií s vysokou volatilitou. Z historických dat zjistili, že eliminací firem s vysokou volatilitou jsou schopni snížit riziko potenciálních bankrotů v portfoliu.
  • Akcie kvalitních firem jsou většinou ty, které chce nakupovat každý. Proto jsou jejich ceny vysoké a často se tudíž nejedná o dobrou investici. Většinou jde o firmy s vysokou rentabilitou kapitálu, stabilními zisky a nízkým zadlužením, které řada investorů vnímá jako jakýsi ekvivalent dluhopisů. Prostředí velmi nízkých úrokových sazeb zájem o tyto akcie ještě umocnilo. O průměrné a podprůměrné firmy mnohdy není zájem, což se projevuje i na jejich ceně.   
  • Value akcie většinou vykazují nadprůměrnou výkonnost na začátku recesí.
Trzni cena akcii Microsoft 11_2020