Historie a strategie společnosti Virgin Galactic

Virgin Galactic je společnost miliardáře Richarda Bransona, která se věnuje vesmírné turistice. Spolu se svými konkurenty Rocketplane Limited, Space Adventures, SpaceX, Blue Origin či Armadillo Aerospace se řadí do nově vznikajícího odvětví, do nějž jsou vkládány obrovské naděje. Virgin Galactic je první ze zástupců „vesmírných firem“, která se rozhodla pro vstup na burzu. Akcie společnosti se poprvé začaly obchodovat na New York Stock Exchange koncem roku 2019. Díky silnému příběhu, charismatickému zakladateli, novému odvětví a investici suverénního fondu z Abu Dhabi přilákaly akcie rychle pozornost spekulantů. Cena v prvních několika měsících vzrostla z 10 USD na 40 USD, aby se propadla zpět k hranici 10 USD.

Trzni cena Virgin Galactic 11_2020

Tržby Virgin Galactic se aktuálně pohybují na úrovni 767 tis. USD, ztráta firmy činí 272,2 mil. USD, společnost generuje záporné provozní cash-flow ve výši 237,9 mil. USD. Jediné, co lze zatím zařadit do kategorie astronomické, je tržní kapitalizace společnosti. Ta se aktuálně pohybuje na úrovni kolem 5,5 mld. USD.

Jaká je historie Virgin Galactic? Jaká je strategie firmy v budoucnu a podaří se jí uspět? Jedná se o skvělou investiční příležitost, nebo o společnost odsouzenou k bankrotu? Některými z výše uvedených otázek se zabýval server Acquired, který před několika dny publikoval dvouhodinový podcast, který se věnuje jen a pouze Virgin Galactic. Zajímá-li vás tedy toto nově vznikající odvětví, neváhejte si podcast poslechnout.

Kompletní podcast o Virgin Galactic naleznete ZDE.