Proč držet koncentrované portfolio akcií?

Jednou ze základních pouček, kterou se dočteme ve většině knih a článků o investování je, že by investoři neměli nikdy dávat všechna vejce do jednoho košíku a měli by diverzifikovat. Nenakupovat jednu či dvě akcie, ale rozložit riziko v rámci dobře diverzifikovaného portfolia akcií.

Jaká diverzifikace je ale dostatečná? Měl by investor nakoupit 10 akcií, 30 akcií, 100 akcií či snad ještě více? To již většina chytrých knih či článků raději nezmiňuje. A skutečně je tato cesta vhodná pro všechny investory? Vždyť přeci nejúspěšnější investor světa Warren Buffett nedosáhl svého úspěchu díky investicím do stovek až tisíců akcií, ale do akcií několika málo pečlivě vybraných společností. Podobně ani nejbohatší lidé planety z žebříčku časopisu Forbes či řada nejúspěšnějších portfolio manažerů uplynulých 100 let.

Vzpomeňme na některé výroky Warrena Buffetta směrem k široké diverzifikaci:

„Diverzifikace je ochrana proti neznalosti. Nedává příliš smysl, pokud víte, co děláte.“  

„Široká diverzifikace je vyžadována jen v případě, když investoři nevědí, co dělají.“

„Diverzifikace možná uchová bohatství, ale koncentrace bohatství buduje.“

Není to snad jasný vzkaz z Omahy, že by investoři měli raději držet koncentrované portfolio akcií? Komplexní odpověď a analýzu problému diverzifikace vs. koncentrace v dnešním článku bohužel nenaleznete. Můžete se však podívat na vynikající materiál investiční společnosti Lazard Asset Management, který je výtahem většiny nejvýznamnějších studií zaměřených pouze na jednu stranu mince, a to na koncentrovaná portfolia.

Kompletní analýzu s odkazy na řadu dalších studií naleznete ZDE.

Analýza obsahuje celou řadu zajímavých grafů a informací, které rozhodně stojí za chvíli vašeho času. Analýza má pouze 10 stran.