Příručka speciálních situací

Value investoři hledají investiční příležitosti na různých místech a při svém hledání využívají různé postupy. Jedni používají akciový screening, druzí zase hledají příležitosti v portfoliích jiných value investorů, na seznamech akcií obchodovaných na 52týdenních minimech nebo v aktuálně zatracovaných odvětvích či regionech. Specifickou oblastí jsou pak speciální situace. Ty využívají primárně sofistikovanější investoři s jistou dávkou zkušeností.

Při prozkoumávání stránek investiční společnosti Gabelli Asset Management Company Investors (GAMCO) jsem narazil na zajímavý materiál, který ve stručnosti shrnuje většinu základních speciálních situací a jiné techniky „finančního inženýrství“. Pokud jste zvědaví, co se vlastně pod těmito pojmy skrývá, potom neváhejte dokument detailně prozkoumat. Naleznete v něm popis spin-offů, split-offů, zpětných odkupů akcií, nabídky úpisů akcií, IPO dceřiných společností a řadu dalších. Jedná se nicméně o odbornější materiál, kterému možná řada začínajících investorů nebude úplně rozumět. I přesto jsem přesvědčen, že pro některé čtenáře bude zajímavý.

Kompletní dokument naleznete zde

Na závěr musím upozornit, že speciální situace nejsou vhodné pro začínající investory! Vyžadují dostatek znalostí, zkušeností a především času k detailnímu posouzení jednotlivých událostí.


Tip:

  • Detailní popis několika základních způsobů vyhledávání investičních příležitostí, které jsou vhodnější pro začínající investory, naleznete v mé knize Investice do akcií: Základy value investování, která vyjde již na začátku června. V průběhu následujících měsíců bude řada těchto způsobů publikována a na tomto webu.