Pohled na současné trhy a automobilku Tesla optikou růstové investora Rona Barona

Ron Baron je růstový investor, který je známý především ve Spojených státech. Je zakladatel investiční společnosti Baron Capital a ve svých fondech obhospodařuje přibližně 28 mld. USD. Baron v posledních několika letech upoutal pozornost médií, především díky své investici do automobilky Tesla (TSLA), jejíž akcie jsou čtvrtou největší pozicí v Baron Partner´s Fund (BPTUX, portfolio ZDE), kde zaujímají 10,3 % podíl na celkovém portfoliu.

Růstovým investorům věnujeme na webu investicedoakcii.cz jen minimum pozornosti. Tentokráte však uděláme výjimku a poslechneme si “hlas optimismu“, který zaznívá z tábora růstových investorů, jimž se v uplynulých letech nebývale dařilo. Nutno přiznat, že value investoři jim v tomto ohledu mohou jejich výkonnost jen tiše závidět (snad pouze dočasně).  

Baron se v rozhovoru věnuje hodnocení současných akciových trhů, zamýšlí se nad průměrným výnosovým potenciálem akcií v budoucnu, růstem v budoucnu (který bude údajně vyšší než v minulosti, především díky technologiím), nad negativními úrokovými sazbami či znehodnocením měn.

TSLA 082019

Dále rozebírá svou investici do akcií automobilky Tesla (TSLA), kterou udělal v letech 2014-2016, a to za průměrnou nákupní cenou kolem 218 USD (aktuální cena 225,85 USD). Je přesvědčený, že tržby automobilky dále rychle porostou. Tesla je údajně schopná stavět auta v Číně až o 70 % levněji než v USA. Zároveň se rychle snižují ceny baterií a dojezd elektromobilů. Ostatní automobilky údajně nebudou tempu Tesly v budoucnu stačit. Navíc se budou dále zpřísňovat podmínky pro výrobu a provoz spalovacích motorů.

Člověku nezbývá než žasnout nad jeho bezbřehým optimismem.