Po oddechovém čase zpět do mlýnku na maso!

Jeremy Grantham, zakladatel value investiční společnosti GMO, zveřejnil v průběhu dnešního dne svůj pohled na současné dění na finančních trzích. Jaký je jeho výhled pro následující měsíce a čtvrtletí?

Stručné shrnutí z reportu „After a timeout, back to the meat grinder!“:

  • První etapa splasknutí spekulativní bubliny je za námi. Nejspekulativnější růstové akcie prudce propadly. Značná část ztrát na trzích je za námi. S ohledem na výchozí podmínky mimořádné spekulativní bubliny, které jsme byli svědky, byly poklesy téměř jisté. Nastaly by pravděpodobně i bez dalších šoků v podobě války na Ukrajině a prudkého nárůstu inflace ve světě.
  • Nyní je situace komplikovanější. Největší extrémy z trhu zmizely, valuace se však stále neblíží dlouhodobým průměrům. Minulost navíc ukazuje, že jakmile se začnou zhoršovat fundamenty, tak mají valuace tendenci propadnout pod dlouhodobý trend. To je stále velmi pravděpodobný scénář. Načasování a rozsah jsou však nejisté. Prezidentský cyklus, ustupující inflace, silný trh práce či znovuotevření čínské ekonomiky mohou oddálit tento vývoj a zbrzdit medvědí trh. V následujících 12-18 měsících bude klíčové, jak prudce se zhorší firemní fundamenty.
  • Pro dlouhodobé investory zůstávají klíčové trendy v podobě klesající populace, nedostatku surovin a rostoucích škod způsobených změnami klimatu. Tyto trendy nepříznivě ovlivní růstové vyhlídky. Vyšší úrokové sazby mohou navíc v následujících několika letech vést k poklesu na globálních trzích s nemovitostmi, což je dalším děsivým rizikem pro ekonomiku.

Více se dočtete v reportu.