Nemyslím, že jsme ve spekulativní bublině, říká Howard Marks

Howard Marks, value investor a zakladatel investiční společnosti Oaktree Capital Management, byl v uplynulých dnech hostem televizní stanice CNBC. Marks v rozhovoru hovořil o případném odstoupení amerického prezidenta z funkce či o jeho možném znovuzvolení, které by bylo údajně příznivou zprávou pro finanční trhy. Stejně tak by bylo patrně pozitivně vnímáno i zvolení Michaela Bloomberga. Marks se nicméně snaží nepředvídat budoucnost. Nikdo 100 % netuší, jak budou trhy reagovat na zvolení toho či onoho prezidenta.

Marks dále hovořil o aktivních vs. pasivních fondech. Lidé přešli k pasivnímu investování, protože aktivní fondy je svými výsledky zklamaly, především díky vysokým poplatkům. Ty se však časem snížily. Investoři přesouvají kapitál tam, kde nejvíce vynáší. WeWork byla speciální situací, nikoliv znamením spekulativní bubliny.

Marks si nemyslí, že jsme ve spekulativní bublině. Rozhodně ne podobných rozměrů jako v roce 2007. Trhy jsou vysoko, ale nejedná se o žádný extrém. Ekonomická expanze v USA a býčí trh již trvají velmi dlouho, valuace jsou nadprůměrné, budoucí očekávané výnosy jsou díky tomu nízké a ve světě je hodně nejistoty. Proto by člověk neměl být tak tolerantní k riziku jako před 3 či 6 lety. Peníze byly vydělány, proto je na čase vzít část z nich ze stolu. Nikdy nevíme, kdy trhy poklesnou. Pokud bychom to věděli, potom bychom prodali celé naše portfolio. My to však netušíme. Proto jsme vždy částečně zainvestovaní. Nyní je však patrně na čase být spíše opatrný.