Nejvýnosnější a nejztrátovější aktiva uplynulého měsíce

Rok 2020 byl na finančních trzích rokem výjimečným. Pandemie koronaviru způsobila v prvních několika měsících prudké výprodeje rizikových aktiv, které byly brzy vystřídány neméně impozantním růstem. Řada akciových indexů tak v roce 2020 posílila (viz Výnosy akciových indexů v roce 2020 a jejich aktuální valuační ukazatele), některé z nich se dokonce vyšplhaly na nová historická maxima. Na následujících řádcích se podíváme, zda se vybraným třídám aktiv podařilo navázat na relativně úspěšný rok 2020. Kterým aktivům se dařilo v lednu nejlépe, a kterým naopak nejhůře?

Nejvýnosnější a nejztrátovější aktiva uplynulého měsíce

Nejvýnosnějším aktivem v dolarovém vyjádření byla v uplynulém měsíci ropa Brent (+7,9 %) a WTI (+7,6 %). Ropa se vyšplhala na nejvyšší úrovně od začátku pandemie. Podporou bylo překvapivé prohlášení Saudské Arábie (největší exportér ropy na světě), která se na počátku měsíce rozhodla dobrovolně snížit produkci ropy o 1 milion barelů denně. Druhé místo obsadil akciový index Hang Seng (Hongkong), jehož cena poskočila přibližně o 4 %. Třetím v pořadí byl komoditní CRB Index, který zhodnotil podobně jako Hang Seng.

Nejztrátovějším aktivem byl brazilský akciový index Bovespa a řecký akciový index Athex, které propadly přibližně o 8 %. Leden se stal ztrátovým měsícem i pro španělské, italské či německé akcie. Pod prodejní tlak se dostaly i akcie evropských bank.

Vynosy vybranych trid aktiv 1_2021