Nejvýnosnější a nejztrátovější aktiva 2Q/2021 a 1H/2021

Červen byl na finančních trzích smíšený. Řada aktiv pokračovala v růstu (ropa, brazilské akcie, NASDAQ, ruské akcie, CRB index), mnohá aktiva však poklesla (měď, zlato, stříbro, akcie evropských bank, španělské akcie). Mnohem příznivější je pohled na výkonnost v průběhu prvních 6 měsíců letošního roku či uplynulého čtvrtletí. Kterým aktivům se dařilo nejlépe, a kterým naopak nejhůře?

Nejvýnosnější a nejztrátovější aktiva uplynulého měsíce

Nejvýnosnějším aktivem v dolarovém vyjádření byla v uplynulém měsíci americká ropa WTI, dále pak ropa Brent, brazilské akcie, americký technologický index NASDAQ či ruské akcie. Nejztrátovějším aktivem byla měď, dále pak zlato, akcie evropských bank, stříbro, španělské akcie a portugalské akcie.

Vynosy akiv 6_2021 7_2021

Nejvýnosnější a nejztrátovější aktiva uplynulých 3 a 6 měsíců

A jaká je situace od počátku letošního roku či v uplynulém čtvrtletí? Nejvyššího dolarového zhodnocení dosáhla od počátku roku i ve 2Q americká ropa WTI (+51,4 %, +24,2 %). Druhé místo obsadil komoditní CRB index.

Na opačném konci žebříčku se v 1H/2021 umístilo zlato a německé dluhopisy. Ve 2Q ztrácel japonský akciový index Nikkei a dluhopisy.

Vynosy akiv 1H2021 7_2021