Nacházíme se ve spekulativní bublině epických rozměrů

Dle Jeremyho Granthama, zakladatele investiční společnosti GMO, se v současnosti nacházíme ve spekulativní bublině epických rozměrů, která je horší než v letech 1929 či 2000. Ze čtyř základních tříd aktiv (dluhopisy, akcie, nemovitosti a komodity) jsou tři ve spekulativní bublině (primárně v USA), přičemž ceny v rámci čtvrté třídy aktiv (komodity) prudce rostou.

Grantham je známý americký value investor, který si získal pozornost médií a investorů svými relativně přesnými identifikacemi tržních extrémů a klíčovým zlomových bodů. V roce 1997 začal varovat před nafukující se spekulativní bublinou v technologických akciích, o několik let později potom před nemovitostní bublinou v USA. V březnu 2009 (jen několik týdnů před koncem bear marketu) naopak vyzýval investory, aby začali nakupovat akcie, které považoval z hlediska valuací za atraktivní. V roce 2018 varoval před potenciálním dvouletým až tříletým prudkým růstem akcií, který typicky doprovází poslední fáze bull marketu.

V níže uvedeném rozhovoru pro WealthTrack Grantham vysvětluje, o jaké argumenty opírá svou tezi o epické spekulativní bublině.

Tip:

  • Aktuální odhad 7letých očekávaných reálných výnosů vybraných tříd aktiv GMO nalzente ZDE.