Nejpopulárnější a nejvíce shortované akcie hedge fondů, snižování odhadu růstu zisků, 10 firem s největšími zpětnými odkupy akcií

Dnes se podíváme na vývoj ziskové sezóny ve Spojených státech, na odhady zisků do budoucna, revize analytiků, na deset společností, které v uplynulých 10 letech utratily nejvíce peněz za zpětné odkupy akcií a v neposlední řadě na nejpopulárnější a nejvíce shortované akcie hedge fondů.

Odhady zisků prudce klesají

Ještě na konci září minulého roku byli analytici přesvědčeni, že zisky amerických společností v indexu S&P 500 porostou v prvním čtvrtletní letošního roku více než 6 % tempem. O několik měsíců později je situace zcela odlišná. Optimismus vyprchal a nastal čas revizí. Dnes analytici očekávají pokles o 0,8 %. Pokud by se tyto predikce naplnily, potom by se jednalo o první pokles zisků od roku 2016.

Revize odhadu zisku SP500

Banka BofA Merill Lynch upozornila na skutečnost, že zisky za čtvrtý kvartál jsou ve srovnání s tržním očekáváním nejhorší od 2Q 2011.

SP500 zisky za 4Q2018 vs ocekavani

Od počátku roku revidovali analytici nejvíce své odhady zisků za 4Q 2018 v sektoru energií (+9,5 %) a materiálů (-7,1 %), v případě tržeb pak v sektoru energií (-4,3 %) a materiálů (-2,8 %). Pro celý rok 2019 by se zisky měly dle tržního konsenzu zvýšit o 5 %. Na počátku ledna očekávali analytici růst o 7 %.

Revize odhadu zisku SP500 dle sektoru

10 firem s největšími zpětnými odkupy akcií

Americké firmy využily v posledních několika letech prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb a s chutí navyšovaly své zadlužení. Cizí zdroje následně často použily ke zpětným odkupům akcií. V grafu níže vidíme deset společností, které v uplynulých 10 letech investovaly nejvíce peněz do zpětných odkupů svých vlastních akcií.

10 firem s nejvetsimi zpetnymi odkupy akcii za 10 let

Long/short pozice hedge fondů v jednotlivých sektorech

Při pohledu na lednovou strukturu portfolií hedge fondů zjistíme, že fondy měly nejvíce long pozic (pozice na růst ceny akcie) v technologickém sektoru. Zároveň v tomto sektoru měly však i nejvíce short pozic (spekulace na pokles ceny akcie). Na druhém místě byl sektor zdravotnictví.

Long short pozice hedge fondu z hlediska sektoru

Při pohledu na relativní váhy jednotlivých sektorů v portfoliích hedge fondů ve srovnání s akciovým indexem S&P 500 zjistíme, že fondy jsou převážené v sektoru komunikačních služeb, v průmyslu, materiálech a ve zdravotnictví. Naopak podvážené jsou v realitním sektoru a energiích.

Relativni vaha sektoru vuci SP500 v hedge fondech

Nejvíce a nejméně shortované akcie z indexu S&P 500

Banka BofA Merill Lynch zveřejnila seznam nejvíce a nejméně shortovaných akcií v indexu S&P 500. Z tabulky níže je zřejmé, že trhy spekulují nejvíce na pokles ceny akcií v případě výrobce hraček Mattel (MAT), prodejce oblečení Under Armour (UAA) a firmy Nordstrom (JWN). Nejméně shortovanými akciemi jsou Johnson & Johnson (JNJ), Medtronic (MDT) a JPMorgan Chase (JPM).

Nejvíce a nejméně shortované akcie z indexu S&P 500

Banka se dále zaměřila na nejvíce převážené akcie v portfoliích hedge fondů a nejvíce shortované akcie.

20 nejvice prevazenych a shortovanych akcii hedge fondy