Nejlepší leden od roku 1987, kapitulace FEDu, rekordní nákupy zlata ze strany centrálních bank

Americké akciové trhy zažily nejlepší leden od roku 1987, téměř všechny třídy aktiv posílily, investoři se opět vrátily k technologickým akciím, valuace akciových trhů poklesly. To je základní výčet témat, kterým se budeme v dnešním článku věnovat. V neposlední řadě se pak zaměříme na rekordní nákupy zlata ze strany centrálních bank a rostoucí počet investorů, kteří nikdy v životě nezažili bear market.

Nejlepší leden na akciových trzích od roku 1987

Vývoj na finančních trzích v uplynulých dvou měsících přepisuje historické statistiky. Zatímco se prosinec minulého roku zapsal do dějin jako nejhorší závěrečný měsíc od roku 1931, tak leden byl naopak nejlepším začátkem od konce osmdesátých let. Rizikový apetit investorů navíc ještě podpořila kapitulace americké centrální banky v oblasti zvyšování úrokových sazeb a kvantitativního utahování. Všech 38 aktiv v hledáčku Deutsche Bank zamířilo v lednu vzhůru. Jedná se o nejlepší výsledek za několik let. Ještě na konci minulého roku přitom banka upozorňovala, že 93 % všech jí sledovaných aktiv v roce 2018 pokleslo, což představovalo nejhorší výsledek od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století. Volatilita v průběhu posledních dvou měsíců vyskočila na nejvyšší hodnoty od února 2018.

Lednova vykonnost SP500 od roku 1971

Vykonnost akcii za rok 03022019

Graf výše ukazuje kumulativní výkonnost jednotlivých akciových regionů ve světě za uplynulý rok. Nejvýnosnější zůstávají americké akcie (+2,3 %). Na druhém místě jsou světové akcie (-3,2 %) a dále pak Japonsko (-8,9 %), rozvíjející se trhy (-9,7 %) a nejhůře si vede Evropa (-11,3 %).

Při pohledu na výkonost od lokálního dna z 24.12.2018 je obrázek velmi podobný. Nejvíce posílily americké akcie (+15,2 %), globální akcie (+13,2 %), rozvíjející se trhy (+12,1 %), Evropa (+10,2 %) a nakonec Japonsko (+10,1 %).

Vykonnost akcii od prosince 2018 03022019

Investoři se v průběhu ledna opět vrátili ke „staré lásce“ v podobě FANG akcií. Ty od 24.12.2018 posílily přibližně o 31 %.

Lednovy rust FAANG akcii

Zatímco v prosinci přibližně 90 % všech akcií v indexu MSCI World klesalo, tak lednu naopak 88 % rostlo. To představuje dvacetiletý rekord.

Od prodejum k nakupum

Obrázek o volatilitě akcií v posledních měsících si můžeme udělat z grafu níže.

VIX 03022019

Valuace akcií poklesly

Pokles akcií měl pozitivní vliv na valuace. Na prvním obrázku je znázorněn vývoj ukazatele forward P/E (zde se jedná o cenu akcie k očekávanému provozním zisku na akcii v nejbližším roce), na druhém grafu je potom množství akcií, které se prodávají pod účetní hodnotou hmotných aktiv. Z obou grafů je zřejmé, že valuace poklesy, což je pro value investory bezpochyby vynikající zpráva. Nižší valuace jsou příslibem atraktivnějších dlouhodobých výnosů. S jejich poklesem se zároveň na trzích objevuje více atraktivních investičních příležitostí.

Forward PE akcii 03022019
Mnozstvi akcii pod TBV

Lednová výkonnost vybraných tříd aktiv

Další obrázek znázorňuje lednovou výkonnost vybraných tříd aktiv. Z grafu je zřejmé, že největší růst zaznamenala ropa. Přibližně o deset procent posílily brazilské akcie, o něco méně potom americký technologický index NASDAQ. Nejhůře se naopak vedlo měnovému páru EUR/USD a americkým státním dluhopisům.  

Vykonnost vybranych trid aktiv v lednu 2019

Americká centrální banka v zajetí holubic

Růst úrokových sazeb ve Spojených státech příliš dlouho nevydržel. První větší korekce akciových trhů, o něco horší makroekonomická data ve světě a agresivní útoky Donalda Trumpa na centrální banku vyvolaly kapitulaci FEDu. Upustil od jestřábích výroků a při rozhodování o nastavení úrokových sazeb převládly opět holubice. FED ponechal sazby nezměněny a navíc připustil, že by mohl revidovat své kroky v oblasti kvantitativního utahování. Výroky zapůsobily na riziková aktiva jako živá voda.

Investoři v uplynulých týdnech revidovali svá očekávání ohledně růstu úrokových sazeb v USA, přičemž nyní počítají se stagnací na současných úrovních (viz graf níže ze ZeroHedge).

Ocekavani rustu urokovych sazeb v USA

Čím dál více investorů nezažilo nikdy v životě bear market

V posledních několika letech vzrůstá počet investorů, kteří nikdy v životě nezažili bear market. Dle Bank of America jsou v současnosti největší skupinou zaměstnanců v oblasti finančních institucí lidé ve věku mezi 25 a 34 lety. Část z nich sice zažilo krizi v roce 2008, avšak vzrůstá počet zaměstnanců bank i investorů, kteří nikdy v životě nezažili bear market. Tito lidé se celou svou investiční kariéru pohybují v prostředí, kde ceny finančních instrumentů ovlivňují primárně centrální banky a high frequency trading, kde se již několik let daří růstovým a momentum akciím a kde máme nižší než obvyklou volatilitu (za uplynulých 10 let je volatilita v průměru cca o 25 % nižší než v předchozích dvou dekádách).

Řada z nich se na základě svých zkušeností pravděpodobně zaměřuje na růst a momentum, domnívá se, že do akcií finančních společností nelze investovat, není zvyklá na vyšší volatilitu a valuace považuje za irelevantní.

Bank of America však upozorňuje, že momentum akcie jsou nyní na špici popularity, jsou drahé a rizikové, finanční instituce se změnily a na valuacích nakonec vždy záleží.

Níže jeden ze starších grafů, který ukazuje věkovou strukturu traderů na Wall Street.

Vekova struktura traderu na Wall Street

Rekordní nákupy zlata ze strany centrálních bank

Centrální banky v roce 2018 nakoupily 651,5 tun zlata, což je nejvyšší hodnota za uplynulých 47 let. Zároveň se jedná o meziroční nárůst o 74 % a druhý největší nakoupený objem v historii (více žlutého kovu nakoupili centrální bankéři jen v roce 1967). Nakupovalo především Rusko, Kazachstán a Turecko. Dále pak Maďarsko, Polsko, Indie či Mongolsko. Cena zlata v uplynulých týdnech roste. Od svého lokálního dna v srpnu minulého roku vzrostla přibližně o 12,2 %.  

Nakupy zlata ze strany centralnich bank