Nacházíme se v jedné z největších spekulativních bublin v historii

Časopis MoneyWeek si na začátku srpna pozval do svého podcastu zakladatele value investiční společnosti GMO Geremyho Granthama, s nímž rozebral jeho obavy ze současné situace na finančních trzích, nerovnoměrné rozdělení bohatství ve společnosti, inflaci a důvody, proč bychom si měli vzít hypotéku s co nejdelší fixací. Grantham dále zopakoval, že se nacházíme v jedné z největších spekulativních bublin v historii.

Podcast MoneyWeek naleznete ZDE.

Kdo je Jeremy Grantham?

Jeremy Grantham je britský investor a zakladatel investiční skupiny Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO). GMO (založená v roce 1977) patří k největším správcům aktiv na světě s majetkem převyšujícím 100 miliard dolarů. GMO se věnuje investicím napříč téměř všemi třídami aktiv. Sám Grantham je známý především svým výzkumem v oblasti spekulativních bublin. V minulosti několik z nich zcela přesně identifikoval a včas před nimi varoval. Je propagátorem value investování a sdílí řadu myšlenek Benjamina Grahama či Johna Maynarda Keynese.

Strategická alokace aktiv v podání GMO je z velké míry určována jejich sedmiletými očekávanými odhady reálné výkonnosti aktiv, kterou pravidelně každý měsíc zveřejňují na svých internetových stránkách (www.gmo.com). Tyto odhady jsou postaveny na řadě historických fundamentálních faktorů a na přesvědčení, že funguje tzv. princip reverse to mean (tzv. Návrat k průměru znamená, že se jednotlivé třídy aktiv vrátí dříve či později z jejich maxim či minim k jejich dlouhodobým historickým průměrům. GMO v rámci své strategické alokace aktiv nadvažuje podhodnocené a podvažuje nadhodnocené třídy aktiv a čeká na jejich návrat k normálu.).

Tip:

  • GMO 7-letý odhad reálných výnosů vybraných tříd aktiv naleznete ZDE.