Které měny v roce 2021 nejvíce posílily a oslabily vůči koruně?

Česká koruna v roce 2021 vůči většině ostatních měn ve světě posilovala. Rostoucí inflace přiměla ČNB k razantnímu zvyšování úrokových sazeb, což se projevilo i na měnovém kurzu. Největší posílení nastalo vůči turecké liře, a to o více než 40 %. Obdobný pohyb je na měnových trzích v ročním horizontu poměrně vzácný. Na opačném konci žebříčku se umístila izraelská měna, vůči níž koruna oslabila o 6,3 %.

Pohyb koruny může mít významné dopady na výnosy drobných českých akciových investorů. Především pak v případech, kdy se investoři měnově nezajišťují (ať již z důvodů vysokých nákladů či jiných). S rostoucím úrokovým diferenciálem (rozdíl mezi úrokovými sazbami dvou zemí) se zvyšují tlaky na posilování koruny vůči ostatním měnám s nižšími úrokovými sazbami. To může negativně ovlivnit i celkový výnos měnově nezajištěného akciového portfolia.

Přehled aktuálních úrokových sazeb v jednotlivých zemích naleznete v tabulce níže. Prognózy CZK/EUR od ČNB naleznete ZDE, ostatních analytiků ZDE (str. 8).

Které měny v roce 2021 nejvíce posílily a oslabily vůči koruně?

Koruna v roce 2021 nejvíce posílila vůči měně Turecka (43,4 %), Japonska (8,1 %) a Thajska (7,6 %). Oslabila vůči izraelské měně (6,3 %), čínské měně (5,7 %) a kanadské měně (2,9 %).

Zhodnoceni znehodnoceni vybranych men vuci CZK v roce 2021
Zhodnoceni znehodnoceni vybranych men vuci CZK 1Y 12_2021
Zhodnoceni znehodnoceni vybranych men vuci CZK 3Y 12_2021
Zhodnoceni znehodnoceni vybranych men vuci CZK 5Y 12_2021
Urokove sazby ve svete 12_2021

Měnové kurzy ke konci jednotlivých let naleznete níže:

Upozornění: Autor webu neručí za spolehlivost výše uvedených dat. Výše uvedené názory jsou čistě osobními názory autora webu a v žádném případě by neměly být vnímány jako doporučení k nákupu či prodeji! Názory autora se mohou v čase měnit. Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice. Investiční nástroje uvedené v textu nemusí být vhodné pro všechny investory. Minulá výkonnost investičních nástrojů nezaručuje výkonnost budoucí. Očekávaná budoucí výkonnost je založena na předpokladech, které nemusí nastat.